trende

WBC Nedir?

WBC Nedir?

Özellikle hemogram testi için sonuç formlarında yer alan WBC hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz. WBC referans değerleri, WBC düşüklüğü yada WBC yüksekliği ne anlama geldiğini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Hemogram Testi nerede yapılır? Hemogram Testi ücreti ne kadardır? diye merak ediyorsanız, bize aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz. Ancak bizim sizi aramamızı isterseniz. Hemen bağlantıların altındaki iletişim formuna bilgilerinizi bırakabilirsiniz.

Hemogram Testi WBC Nedir?

Hemogram testi, bir kişinin kanındaki bazı hematolojik parametrelerin (Tam Kan Sayımı) sölçülmesine yönelik bir laboratuvar testidir. Bu testler, birçok farklı hematolojik parametre ölçümü için yaparız, bu parametreler arasında beyaz kan hücreleri (WBC) de vardır.

WBC – White Blood Cell Lökosit çeşitlerinden olan Beyaz kan hücrelerinin seviyelerini ölçeriz. Vücudumuzda özellikle savunmada etkin rol alan Beyaz Kan hücreleri – WBC , enfeksiyonlarla savaşarak direncimizi korurlar.

WBC Vücudumuzda Ne işe yarar?

En özel görevlerinden biri ilk paragraftan anlaşılabileceği üzere, vücudumuzda mikrop, bakteri ve toksin gibi zararlı mikroorganizmalardan korumaktır. Vücudu mikrop, bakteri ve toksinlerden korumakla yükümlüdürler. Vücutta istilacıları aramak amacıyla kanda hareket ederler. WBC normalde kan damarlarında mevcuttur. Ancak tehlike durumunda dolaşım sisteminden çıkar ve ilgili bölgedeki antijeni yok eder. Yani hızlı bir savunma hattı oluşturarak, hastalığın belirtileri henüz oluşmadan çoğalıp harekete geçer. Böylece Akyuvar değeri, referans değerlerle kıyaslanarak ölçümlenir.

Beyaz kan hücreleri, vücudumuzun enfeksiyon ve enflamasyonlara karşı savunmasını sağlayan hücrelerdir. Beyaz kan hücrelerinin sayısı, vücudumuzda meydana gelen bir enfeksiyon veya enflamasyon sırasında artar. Bu nedenle, beyaz kan hücrelerinin sayısını ölçen bir hemogram testi, bir kişinin enfeksiyon veya enflamasyon gibi bir sağlık sorunu olup olmadığını tespit etmek için yapılır.

Beyaz kan hücrelerinin sayısı, normalden düşük veya yüksek olabilir. Normalden düşük olan beyaz kan hücrelerine “leukopeni” denir ve bu durum, vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını azaltır. Normalden yüksek olan beyaz kan hücrelerine ise “leukozis” denir ve bu durum, vücudun enflamasyon veya enfeksiyon gibi bir sağlık sorunu olduğunu gösterir.

Hemogram testi, bir kişinin genel sağlık durumunu değerlendirmek için kullanılan önemli bir laboratuvar testidir ve beyaz kan hücrelerinin sayısının yanı sıra, birçok farklı hematolojik parametre de ölçülerek, bir kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi verir.

WBC Türleri

“WBC tahlili nedir?” dendiğinde beyaz kan hücrelerin sayısının ölçülmesini sağlayan testtir. Buna lökosit testi de denir. WBC, toplam kan hacminin yüzde 1’ini oluşturur. Beyaz kan hücrelerinin nötrofil, lenfosit, monosit, eozinofil ve bazofil olmak üzere 5 tipi vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Nötrofiller: Vücuda giren antijenlere ilk müdahaleyi yapan WBC türüdür.

Lenfositler: Vücuda yabancbir madde girdiğinde çoğalarak direk yanıt verir ya da bağışıklık sistemi hücrelerini uyarmak amacıyla kimyasallar salgılar ve hücrelerin yabancı organizmalara saldırmasını sağlar.

Monositler: Bakterilere saldırarak onları yok eder ve dokularda bulunan ölü hücrelerin temizlenmesinden sorumludur.

Eozinofiller: Allerjik reaksiyonların yol açtığı iltihaplanma sırasında sayıları artar.

Bazofiller: Parazitlerin sebep olduğu enfeksiyon durumunda sayıları artar.

Normal WBC Değeri Kaç Olmalıdır?

Normal WBC değeri, beyaz kan hücrelerinin sayısının sınır değerler içerisinde olduğunu ifade eder. Bu hücreler vücutta enfeksiyonları ve yaralanmaları önleyen bir savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle Beyaz Kan hücrelerinin referans değerler içinde olması çok önemlidir.

Normal WBC değeri, kişinin cinsiyetine, yaşına ve sağlık durumuna göre değişebilir. Genel olarak, normal bir erişkinin WBC değeri 4.000 ile 11.000 arasında olmalıdır. Ancak bu değerler, laboratuvarın kullandığı testler ve ölçüm yöntemlerine göre de farklılık gösterebilir.

Düşük WBC değeri olan kişilerde enfeksiyon riski artabilir, ancak yüksek WBC değeri de sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Örneğin, kanser, tüberküloz ve bazı enfeksiyonlar gibi sağlık sorunları WBC değerini yükseltebilir.

Eğer Akyuvar değeri düşük veya yüksek çıkmışsa, doktorunuz sizi daha ayrıntılı testler yaptırarak nedenini tespit etmeye çalışacaktır. Bu nedenlerin çözülmesi ve gerekli tedavinin yapılması ile WBC değeri normal seviyelerine dönebilir. Ancak Lökositler yaşlara göre farklılık gösterirler. 1 mikrolitre kanda bulunması gereken yaşa göre WBC değerleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • 0 ila 1 ay: 9.000 – 30.000
  • 2 ila 12 ay: 5.000 – 19.500
  • 1 ila 3 yaş: 6.000 – 17.500
  • 4 ila 5 yaş: 5.500 – 15.000
  • 6 ila 15 yaş: 4.500 – 13.000
  • 15 yaş ve üzeri: 4.000 – 10.000

Yaş gruplarında yukarıda gördüğümüz bu referans değerlerinin dışına çıkması yani yüksek ya da düşük olması halinde sağlık sorunu olduğu düşünürüz.

WBC Yüksekliği Nedir?

Kan Sayımı testinde istenen tetkik sonucu WBC yüksekliği endişe yaratır ve akıllara “Akyuvarlar kaç olursa tehlikeli?” sorusu çalışanların aklına geliyor. Örneğin yetişkin bireyler 1 mikro litre kanda 11 binden fazla beyaz kan hücresi (lökosit) barındırıyorsa bu WBC yüksekliği olarak kabul ederiz. Nihayetinde bu durum lökositoz vakası olarak tanımlanır.

WBC yüksekliği hangi hastalıklara neden olur?

  • Hemoliz
  • Lösemi ve lenfoma
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Hormon bozuklukları
  • Kalp krizi
  • Doku hasarı
  • Dalağın alınmış olması
  • Enfeksiyonlar (bakteriyel veya viral kaynaklı)
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Aşırı egzersiz
  • Romatoid artrit
  • Sigara kullanmak
  • Şiddetli duygusal ve fiziksel stres
  • Tüberküloz
  • Boğmaca
  • Çok yüksek kan şekeri (Şeker koması)

Ancak istisna olarak gebelikte, beyaz kan hücreleri yaklaşık olarak 13 bin ila 15 bin değerlerinde çıkar. Sonuç olarak bu durumda da rutin kontrollerde dikkat edilerek Beyaz kan hücreleri kontrol edilmelidir. Ancak Referans değer aşımı gebelik haricinde bir sebebe dayanmıyorsa doğumdan sonraki ilk 2 haftada normal değerler görülmelidir.

Beyaz Kan Hücrelerinin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Kanda 1 Mikrolitre başına 4000 az lökosit bulunuyorsa, vücut enfeksiyon kapması durumunda güçlü bir savunma gösteremez. Bu durum lökopeni olarak tanımlanır. Ne yazık ki bu durumda bazı hastalıkların habercisidir.

Lökopeni, bir çok hastalığa neden olur. Ancak ekstrem durumlarda ilaçların yan etkiside bu duruma neden olur. Bu yüzden işe giriş sağlık raporu amacıyla ölçümlerde görülen bu gibi durumlarda işyeri hekimleri çalışanı hastaneye sevk eder.

Beyaz Kan Hücrelerinin Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?

Kemik İliği Sorunları

Kan hücrelerini üretiminden sorumlu olan kemik ilikleri bu sorunun aslında temelinde bulunurlar. Sonuç olarak Kemik iliği yetmezliği, kanserler etken olur. Aynı şekilde Radyasyon tedavi yöntemleri de Kemik iliklerinin yeterli WBC üretimlerini aksatabilirler.

Otoimmün Bozukluklar

Otoimmün yani Lupus ve romatoid artrit gibi hastalıklar, vücudun Akyuvarları yok etmesi Beyaz Kan hücrelerinin yok olmasına neden olur.

Enfeksiyon Kaynakları

Virüsler kemik iliklerinin görevlerini yapmalarına engel olur, bu durumda lökosit azalır. Kan Hücrelerindeki enfeksiyonlar, lökositlerin olağan durumdan daha hızlı tüketmesine neden olur. Örneğin HIV virüsleri BEYAZ KAN HÜCRELERİNİ öldürecek ve değerler düşecektir.

Antibiyotikler ve İlaçlar

Özellikle Antibiyotik ilaçlar lökosit üretim düşüklüğünün başat aktörleridir.

Kötü Beslenme Alışkanlıkları

Günlük hayatımızda dengeli bir beslenmediğimiz durumlarda B12, Folik asit, vb vitaminlerin düşük olmasına, ve lökosit üretimine olumsuzluğa neden olur.

Dalak Büyümesi

Dalak, farklı görevlerinin yanında Beyaz Kan Hücrelerinin üretimi de gerçekleştirir. Kan Pıhtıları, Enfeksiyon gibi sorunlar sebebiyle dalakta büyüme olur. Bu durum da lökosit değerlerini düşer.

Yukarıdaki bilgilerin yanında karaciğer, verem, sıtma gibi viral hastalıklar da WBC düşüklüğüne neden olur.

Beyaz Kan Hücrelerinin Düşüklüğü Nasıl Tedavi Ederiz?

Web sitemizin yayın kurallarına uygun olarak, yukarıda tanım ve etkenlerinin yer aldığını belirtmekle birlikte WBC düşüklüğü durumlarında işyeri hekiminin tavsiyelerine uymalıyız. Sevk edilen hastanelere mutlaka gitmeli tedavilere devam etmeliyiz.

09.01.2023
1.474
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?