trende

Çatı Söküm İşlerinde İSG

Çatı Söküm İşlerinde İSG

İSG Faaliyetleri kapsamında 12 metre yükseklik 10.000 metre kapalı alana sahip büyük bir bina, OSGB Hizmetleri kapsamında Saha Denetimi amacıyla çatıda denetim görevini icra ediyoruz.

Akan Şef, Albay (Kaan), Mağara Adamı (Fatih), Sarı Saltuk (Onur), Türkiye’nin bir çok büyük projesinde (3. Havalimanı dahil) yer almış güzel bir ekip…

İSG Hizmetlerini sunduğumuz işletmelerde bir çok çalışanla sohbetimiz oldu her biri ile ayrı ayrı konuşmaya gayret etmeye çalışıyoruz, her birinden ayrı bir hikaye dinliyor, her birinin hayatında kısada olsa yer alıyoruz.

Albay ve Sarı 22 yaşlarında birde karede olmayan Erdoğan oda 23 ‘ünde, Fatih 28 yaşında Akan şef uzun süreler büyük projelerde şantiye sorumlusu, proje sorumlusu olarak görev yapmış. Yaptıkları iş gerçekten büyük bir saygı hakediyor. Aynı yaştaki bir çok kişi bu alanlara çıkmaya korkarken yada bunu sadece fenomen olmak için yaparken bu çocuklar alınteri, emek ve ekmek parası için yaptıkları bu iş çok zor ve takdiri hakeden bir iş, umarım ilerleyen yıllarda daha çok saygı ve emek olarak karşılıklarını daha çok aldıkları bir sektör olur. Bugün mavi yaka bir çok personelin derdi olan “insan yerine konmama” malesef bir çok sektörün halen en büyük sorunu…

Onlarla geçirdiğim bu zaman boyunca nasıl yorulduklarına, ikili baskı altında hem çalışanların hem yöneticilerin nasıl çalıştıklarını gözlemledim.

Bursa OSGB sektörünün hizmet sunduğu işletmeler arasında Otomotiv, Tekstil ve İnşaat başatı çeken sektörlerden, İnşaat sektörü ise tüm sektörlerle girift olduğu için Osgb hizmeti alan tüm işyerlerinde inşaat sektörü ile doğrudan yada dolaylı olarak bir bağ kuruluyor.

Çatıya Güvenli Çıkış…

Çatıya güvenli çıkışı sağlayacak merdivenler ve bu merdivenlere çıkış sırasında mümkünse çelik halat ve paraşüt tipi emniyet kemerine takılı f5 düşüş tutucu sistemlerin bulunması çalışanların yukarıya çıkarken daha hızlı ve güvenli çıkmalarını sağlayacaktır.

Çift Lanyard

çift lanyard
Çift lanyard düşüş önleyici ekipman

Çift lanyard sistemlerde şok emici sistemler ve bunların açılım mesafeleri ve ağırlık dayanımları ile birlikte bu ekipmanı takacak kişilerin ağırlıkları önem kazanmaktadır. Çıkışı sağlarken çift kolların önce bir tanesi merdivene takılarak sonra ikinci lanyard yerinden çıkarılarak hedef merdiven demirine takılmalı asla iki lanyard çıkarıp birden takılmamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken diğer husus ilerlemeyi oldukça dikkatli gerçekleştirerek, merdivenden çıkış sırasında yaşanabilecek düşüşün hasarını önlemek amacıyla lanyardların sürekli üst veya aynı hizada kalmasını sağlayıp düşüş mesafesini kısa tutmaya çalışmak olası ağır hasarların önlenmesini sağlayacaktır.

Zeminde bulunan sivri cisimler… ( vida, çivi)

Zeminde bulunan vidaların temizlenmesi, bundan öncede çalışanlara delinmez tabanlı iş ayakkabıları alınarak kullanmaları sağlanmalıdır. Söküm işlemlerinde çalışanların hızlı bir şekilde vidaları sıyırması işlemlerinden sonra zeminde yürümek mayın tarlasında yürümeye benziyor.

Zemindeki kayganlık

Zeminde bulunabilecek sıvı ve diğer olgular göz önüne alınarak ayrıca iş ayakkabılarında kaydırmaz özellik aranmalıdır. Çalışılan çatı alanlarında düz zeminler bulunabildiği gibi kar vd olumsuz şartların önlenmesi yada yağmur sularından faydalanmak adına oluşturulan derelerin etkin kullanımı amacıyla meyilli çatılarda bulunuyor, özellikle meyilli çatılarda söküm işleminde kenardan düşmeyi önleyici korkulukların montajı yada aşağıda bahsedeceğimiz, yaşam halatları toplu koruma önlemleri açısından oldukça önemlidir.

Kesilmeyi önleyici eldivenler

Kesilmeye karşı dirençli kevler tipi eldivenler ve kolluklar mebran söküm işinde sıkça kullanılan falçata ve diğer kesim ekipmanlarının kaynak oluşturacağı yaralanmaların önüne geçecektir. Yada diğer çatılarda çelik materyallerin oluşturduğu sivri alanlarda kesi kazalarını önleyecektir.

Temel İSG Eğitimleri

Çatı söküm ve montaj işlemlerinde özellikle çalışanların yüksekten düşme konusunda , yangın tehlikesi ve söndürme metodları, özellikle kenar çalışmalarında emniyet kemeri ve yaşam halatı bulunmayan, emniyet kemerini takacağı sağlıklı bir alan bulunmayan yüksekliklerde çalışma yapılmaması konusunda çalışanların işten kaçınma hakkı (6331 Sayılı Kanun) konularında bilgilendirilmelidirler. Saç kesim işlemlerinde kullanılan spiral taşlarının, ve aşık patlatma işlemlerinde kaynak ısısının ortama yayılan ısı ve etrafa yayılan yada aşıkların içine biriken köpükleri yakma ihtimaline karşı mutlaka bir gözlemci personel ile bu tehlikeli işlemlerin yapılması gerektiği temel isg eğitimlerde anlatılmalıdır.

Mesleki yeterlilik belgesi

Özellikle Yalıtım ve çelik montajı, çelik kaynağı gibi işlemler mevcutsa ilgili personellerin temel isg eğitimlerinin yanında mesleki yeterlilik kapsamında olan bu alanlarda özellikle bu belgelerin aranması gereklidir.

Yangın ihtimali

Özellikle Spiral taşı, kaynak işlemleri gibi sıcaklık ve kıvılcım yayan işlemler bulunması, ve toz yayılımını önlemek, alana girişi engellemek amacıyla çatıdan sarkıtılan brandalarda ve sandwich paneller arasında bulunan köpüklerin söküm işleminde ortaya çıkması alanda sık sık ateş ve yangın tehlikesini ortaya çıkaracaktır. Bu gibi konular için çalışılacak alanın büyüklüğüne uygun sayıda yangın tüpü ile hazır bulundurmak ve kullanılan tüpleri (bir kez kullanımdan sonra) en fazla 2 saat içinde yeni tüple değiştirerek tüplerin çalışır ve basınçlarının normal değerlerde bulunduğunu kontrol etmek İSG kontrol faaliyetleri açısından önem taşımaktadır.

İşe Giriş Sağlık Raporları

İşe giriş sağlık raporu olmayan personellerin burada çalışamayacağı, yada sağlık raporunda yüksekte çalışmaya elverişli olmayan personellerin düşme tehlikesi oluşan bu alanlarda çalışamayacağı toolbox konuşmalarında çalışanlara işbaşı öncesinde yapılacak iş planında belirtilmelidir.

Eski adıyla Ağır ve Tehlikeli işlerde sağlık raporu yeni adıyla işe giriş sağlık raporu alırken istenen tüm tetkiklerin listesine linkten ulaşabilirsiniz.

Hava Şartları

Özellikle olumsuz hava koşullarında kayma, düşme, sıcak çarpması, aşırı tuz kaybı gibi ortama yönelik ve insan kimyasına bağlı olarak çalışanların dikkat dağınıklığı ve diğer etkenler yüksekten düşme olayını etkileyeceği için sıcak havalarda sık mola verilmesi ve ısı çarpmalarını önleyici elbise seçimi, tuz kaybını önlemek amacıyla tuz hapları ve sıvı takviyesi mutlaka sağlanmalıdır. Yağışlı havalarda yapılan çalışmalar ertelenmeli, yağış sona erdikten ve zemindeki kayganlık durumu kontrol edilerek tekrar çalışmaya başlatılmalıdır.

Aşıklarda çalışma ve Yüksekten düşme tehlikeleri

İş sağlığı ve güvenliğinin genel geçer kurallarından biri olan boşluk alanlarda ek önlemler alınmadan çalışma yapılmaması konusu aşıklarda daha net bir şekilde ortaya çıkıyor en yüksekteki genişlik 70 cm kadar çıkan bu yapılarda adım yolu 30 cm darlığa kadar iniyor. bu alanlarda aşıklar patlatıldıktan sonra ve panel sökümü yapıldıktan sonra kaldırılması sırasında…

Aşık bağlantı bölümlerine vinç halatları bağlanması için çalışanların bu alanlara girmesi gerekiyorsa öncelikli olarak Man Lift gibi yükseğe personel çıkarma araçları tercih edilmeli, sepetli vinçler mümkün olduğunca daha az kullanılmalıdır. eğer aşık üzerinde yürünecekse çalışanı havada tutacak yoyo, yaşam halatı vd ekipmanlar, kullanacak personelin fizyolojik özellikleri de dikkate alınarak kullandırılmalıdır.

Yoyo düşüş tutucu sistemler

İSG Faaliyetlerinde, bir çok farklı enstrüman tehlike sebebiyle görülebileceği için, bir çok yeni tehlikeler ve çözüm önerileri eklenebilir, aklınıza gelen önlemlerle ilgili aşağıdaki yorum kısmına bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?