trende

Çok Tehlikeli Sınıf Nedir?

Çok Tehlikeli Sınıf Nedir?

İşletmenizin çok tehlikeli sınıfta yer alması bazı kriterlere bağlıdır. Bu kriterler OSGB yasalarına dayandırılarak ifade edilebilir. Çalışma Sosyal ve Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan 6331 Sayılı Kanun ile işyerleri için temelde tehlikeli, çok tehlikeli ve az tehlikeli olmak üzere üç farklı tehlike sınıfı vardır. İşletmenin faaliyet gösterdiği sektör, dahil olduğu tehlike sınıfını önemli ölçüde belirlemektedir. Bu nedenle bir işletmenin tehlike sınıfının belirlenmesinin daha çok Bursa OSGB konusundaki hizmet alanına göre olduğunu söyleyebiliriz.

Tehlike Sınıfı Belirleme Komisyonu

Hangi işyerlerinin, hangi tehlike sınıfına dahil olacağına dair belirlemeyi Tehlike Sınıfı Belirleme Komisyonu gerçekleştirmektedir. Bursa ili sınırlarında bulunan işletmeniz için; Bursa iş sağlığı ve güvenliği yetkili OSGB firmalarından işletmenizin hangi tehlike sınıfında yer aldığına dair destek talep edebileceğiniz gibi, bunu öğrenmek için farklı yöntemleri de uygulayabilirsiniz.

Faaliyet Alanına Göre Tehlike Sınıfları

İlgili mevzuatı incelediğimizde, işletmelerin faaliyet alanlarına göre tehlike sınıflarına dahil olduğunu söyleyebiliyoruz. Buna göre;

Az tehlikeli işler sınıfında; eczane, gıda satışı, sigorta ve gayrimenkul hizmetleri, müzeler ve kütüphane, mühendislik büroları, muhasebe, cenaze hizmetleri, tiyatro ve opera gibi sektörler bulunmaktadır.

Tehlikeli sınıfında; su canlılarının avlanması, parke imalatı, mobilya üretimi, plastik hammade imalı, mezbaha alanları gibi sektörel faaliyetler bulunmaktadır.

Çok tehlikeli sınıfta ise; maden işletmeciliği, krom, bakır, kurşun, manganez üretimi, taş ocakları, radyasyon alanları, kimyevi alanlar, ağır metaller, patlayıcı maddelerin olduğu alanlar gibi sektörel faaliyetler dahildir.

Bursa il sınırı içerisindeki İşletmenizin dâhil olduğu tehlike sınıfını öğrenmek için OSGB Bursa desteği alabileceğiniz gibi, kendiniz de nace kodu ile öğrenebilirsiniz.

NACE Kodu ile İşyeri Tehlike Sınıfı Öğrenme

NACE kodu firmanız için belirlenmiş SGK sicil numarasının; 2., 3., 4., 5., 6., ve 7., rakamlarından oluşmaktadır. Bu rakamları yan yana sıraladığınızda, nace kodunuz ortaya çıkıyor. NACE kodunuz ile resmi gazetede yayımlanmış olan;  “EK-1 İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi” üzerinde aratma yaparak, işletmenizin hangi tehlike sınıfına dahil olduğunu öğrenebilirsiniz.

Nace Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?
Merak ediyorsanız lütfen aşağıdaki başlığa tıklayın.
İşyeri Nace Kodu Tehlike Sınıfı Değişikliği Bildirimi

Bir diğer seçenek olarak; Bursa il sınırları içerisinde ya da komşu illerde bulunan işyeriniz ile ilgili tehlike sınıfı öğrenme desteğini Bursa OSGB firması olan Halim ASA Bursa OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlığı olarak bizden talep edebilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?