trende

PDW Testi Nedir? PDW Düşüklüğü ve Yüksekliği

PDW Testi Nedir? PDW Düşüklüğü ve Yüksekliği

PDW diğer adıyla trombosit dağılım genişliği düşüklüğü ortaya çıktığında bazı hastalıkların ana kaynağı olabilir. Kanda bulunan trombosit yeterli düzeyde bulunmadığında PDW yani trombosit dağılım genişliği düşüklüğü ortaya çıkarak hastalıklara neden olabilir. PDW testi sayesinde trombosit oranındaki değişiklikler gözlemlenir ve hemogram testi yaptıran kişilerin yaşam kalitesine etki eden rahatsızlıklar tespit edilir. Hemogram Kan Sayımı içerisinde bakılan PDW testi ile birlikte PDW düşüklüğüPDW yüksekliği gözlemlenir.

Trombosit dağılım genişliği olarakta adlandırılan PDW, kanın pıhtılaşması gibi bir rolü bulunan trombositlerin benzerlik ve değişkenliklerini gösterir. Trombositlerin bu yönüyle sizlerinde anlayabileceği gibi yaraların tedavisinde çok büyük bir öneme sahiptir. Bu yönüyle PDW, hayati öneme sahip trombosit oranları sayıları kan sayımı, hemogram tam kan tahlili ile ölçülür. Trombositler, Kan pulcuğu ya da platelet olarak da adlandırılır. Eğer vücudumuzda yeteri oranda bulunmaması durumunu ise PDW düşüklüğü ile tanımlarız. Bununla birlikte PDW düşüklüğü vücudumuzda bazı sorunlara neden olma tehlikesi taşır.

PDW Değeri Kaç Olmalıdır?

Kan tahlilinde PDW için yapılan testin sonucunda ortaya çıkan aralığın %25-65 olması normal olarak olarak kabul edilir. 9.0-14.0 fL değerleri normal PDW değerini yansıtmaktadır.

PDW Yüksekliği Nedir?

Test sonucunda ortaya çıkan değerin referans aralığın üzerinde olması yani PDW yüksekliği, trombosit boyutunun büyük ölçüde değiştiği anlamına gelir. PDW testi ile ortaya çıkan PDW yüksekliğinde kanda bol miktarda genç ve yaşlı trombosit görülür. PDW’nin yüksek olması ise vasküler hastalıklar ve çeşitli kanserlerin neden olduğu gibi iltihaplanma yanı sıra kemik iliğinde oluşabilecek sorunlara da işaret edebilir. Vücutta sebepsiz yere morlukların oluşması, el ve ayak titremesi, kalpte çarpıntı ve burun kanaması PDW yüksekliği belirtileri arasındadır.

PDW Yüksekliği Neden Olur?

Kanda PDW yüksekliği yaşandığı durumlarda kemik iliğine dair araştırmalar yapılabilir. Bunun yanında doğum kontrol hapı kullanımı, verem, anemi, artrit, çeşitli kanser türleri ve enfeksiyonları gibi durumlar PDW yüksekliği nedenleri arasında yer alır. Diyabet, kalp ve damar hastalıkları, solunum hastalıkları ve pulmoner emboli gibi hastalıklar da PDW yüksekliğine neden olmaktadır.

Neden Trombosit Dağılım Genişliği – PDW Testi Yapılır?

PDW Testi ile ölçümü yapılan Trombositler kanın pıhtılaşması, iltihaplanma ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir rol oynar. Çeşitli hastalıklar olduğunda PDW değerinde farklılıklar gözlemlenebilir. PDW (Trombosit Dağılım Genişliği) testi, kandaki trombosit oranının değişkenliğini yansıtarak trombosit fonksiyonunu ortaya çıkarmak için yapılır. Hastalığı çeşidi ve etkisine bağlı olarak PDW yüksekliği ya da düşüklüğü görülür. Kanda PDW testinde diyabet, kanser, solunum problemleri ve kardiyovasküler hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Bunların yanında vücutta kemik iliğine dair bir problem varsa bu test sayesinde belirlenir. Hemogramda PDW testi istenmesinin sebepleri şunlar olabilir:

  • Nedeni bilinmeyen yaralar
  • Vücudun morarması, çürüklerin bulunması
  • Kan pıhtılaşma eksikliği, pıhtılaşmama sorunu
  • Burun kanaması
  • Diş etlerinin kanaması
  • Dışkıda kan
  • Sindirim sisteminde kanama
  • Adet, Regl döneminin ağır geçmesi
  • Cilt altında meydana gelen kırmızı noktalar

PDW Düşüklüğü Nedir?

Kanda yer alan trombosit oranı yeterli olmadığında PDW düşüklüğü ortaya çıkarak vücutta rahatsızlıklara neden olur. Kemik iliği sağlığını ortaya koyan PDW testinde çıkan düşük oran pek çok sebepten kaynaklanabilir. Dengesiz ve düzensiz beslenme, virüsler, kanser türleri, hepatit ve adet kanaması PDW düşüklüğü oluşturabilir. Yapılan test sonucun PDW düşüklüğü tespit edilirse nedenini ortaya çıkarmak için uzman doktor sizden başka testler de talep edebilir. Bunların yanında halsizlik, el ve ayaklarda soğukluk, üşüme, baş dönmesi, kulak çınlaması, sinirlilik ve unutkanlık gibi belirtilerle PDW düşüklüğü kendini gösterebilir.

PDW Düşüklüğü Neden Olur?

Kanda yeterli miktarda platetet üretilmediği durumlarda PDW düşüklüğü görülür bu da çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Kemik iliğini baskılayan lösemi, radyoterapi, kemoterapi, pıhtılaşma sorunları, aplastik anemi ve trombositoz PDW düşüklüğüne neden olur.

PDW Düşüklüğü ve Yüksekliğinin Tedavisi

Kanda PDW miktarının neden düşük ya da yüksek olduğu tespit edilmesinin ardından buna yönelik bir tedavi sürecine başlanabilir. PDW düşüklüğü durumuna yetersiz beslenme sebep olmuşsa uzman doktor buna yönelik bir beslenme listesi hazırlayabilir. Kanser, hepatit gibi hastalıklardan kaynaklı ise tedavi süreci bu yönde planlanabilir. PDW yüksekliğinde ise demir ya da herhangi bir vitamin eksikliği bulunuyorsa, uzman doktor takviye önerebilir.

PDW Hakkında Sık Sorulan Sorular

PDW Değeri hangi durumlarda tehlikelidir?

PDW normal değerleri 9.0-14.0 fL aralığında olması beklenir. Bu değerlerin aşağısı veya yukarısında değerlerin bulunması durumunda vücudumuzda bir sağlık sorunu olduğuna dair bilgilerin doktorlar tarafından yorumlanması gerekir.

Yüksek PDW Oranları Normale Nasıl Döndürebiliriz?

PDW hemogram kan testi sonucunda normal değerlerin üstünde gözlemleniyorsa, ilgili uzman doktor tarafından, bunun altındaki nedenler belirlenir ve tedavi sürecini planlayarak hastaya bildirir. Yapılan ilaçlı yada ilaçsız tedavi sonucunda gözlemler eşliğinde tedavi tamamlanır.

Halim ASA İSG Danışmanlığı – Sağlık Dizinin ‘de bulunan içerikler sadece okuyucularımızı bilgilendirme amacıyla yayın tarihindeki bilimsel veriler bazı alınarak hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorunlarınızda teşhis ve tedavi için mutlaka öncelikle aile hekiminiz ve ilgili sağlık kuruluşlarınca hizmet sunan doktorlarınıza başvurunuz.

16.11.2023
9.281
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?