trende

2022 İlk Yangın Tahliye Planı Çizimi

2022 İlk Yangın Tahliye Planı Çizimi

Yangın Tahliye Planı çizimleri ile ilgili, bursa osgb firmaları ‘ndan hizmet alan işletmeye gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizde iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinde işyerlerinde acil durumlar hk. yönetmelik gereklerine uygun olarak gerçekleştirilmesi gereken yangın tahliye planı kroki çizimlerinin yönetmelik gereklerine uygun hale getirilmesi ile ilgili çalışmalarımızın ilk bölümünü tamamladık.

Acil Durum Planı Krokisi, Yangın Tahliye Planı Çizimi ‘ne ihtiyacınız mı var? Aşağıdaki iletişim bilgilerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Acil Durum Kaçış Planları, Yangın Tahliye Planı, Acil Durum Krokisi
Yangın Kaçış Planı
Acil durumlarda kaçış planı

Acil Durum Krokilerini Çizerken karşılaşılan zorluklar nelerdir?

Acil durum krokisi çiziminde en fazla karşılaşılan zorluk bina içerisindeki çok fazla bölünmüşlük, labirente dönmüş koridorlar ve zor alanlara gizlenen söndürücü ekipmanları bulmak şeklinde sıralayabiliriz. Kanuni olarak önlerinde herhangi bir engel bulunmaması gereken bu ekipmanlar zaman içinde işletme içindeki canlı hareketlilik, alan darlığı, hızlı büyüme gibi sebeplerle önleri tamamen kapanabiliyor.

Yangın Tahliye Planı mı? Acil Durum Krokisi mi?

OSGB Firmaları üzerinden yada bireysel iş güvenliği uzmanı faaliyetlerini sürdürsün bu iki tanım üzerinde mutlaka duraksayıp hangisi doğruydu? diye sormuşuzdur.

Kasım 2021 ‘de İşyerlerinde Acil Durumlar Hk. Yönetmelik değişikliğinden önce acil durum krokisi ismiyle anılan Yangın Tahliye Planı çizimleri değişiklik sonrasında artık yangın tahliye planı olarak anılmaya başlandı.

Yangın Tahliye Planı Nasıl Çizilir?

Yangın Tahliye Planını çizerken öncelikle saha içerisinde karakalem çalışma yapılması için mutlaka saha gözlemi yapılmalı. İşyerinin mimari çizimleri varsa, a4 boyutlarında çıktı alınarak bu kağıt üzerine yönetmelikte yazılı olan zorunlu işaretlenmesi gereken alanlar kağıda işaretlenmelidir. İşyerinin mimari çizimi bulunmuyorsa, kendinize referans noktaları oluşturarak (genelde kolonlar) gerçeğe yakın bir çizim oluşturmaya gayret göstermelisiniz. Ayrıca yangın tahliye planı çizimlerde yapılan en büyük hatalardan biri de sadece dış yapının çerçeve içine alınıp, işletmenin gerçek durumu acil durum krokisi üzerinde gösterilmemesi en büyük sorunlardan biridir.

Yangın Tahliye Planı üzerinde hangi ekipmanlar işaretlenmelidir?

Eğer bir acil durum krokisi çizecekseniz;

  • Acil Toplanma Alanı
  • Yangın Söndürme Tüpleri
  • Yangın Butonları
  • Gaz Dedektörleri
  • Elektrik Panoları (Ana Pano)
  • Doğalgaz Vanaları (Ana vana)
  • Kimyasal Tehlike Alanı
  • Acil Çıkış Kapıları
  • Çıkış Kapıları

işaretlenerek acil durum krokisi üzerinde doğru konumlandırılmalıdır.

Yangın Tahliye Planı Çizimin de hangi programlar kullanılır?

Ücretli ve ücretsiz acil durum krokisi, kat planı, yangın tahliye planı çizimi yapan programlar piyasada mevcut genelde en çok kullanılan yangın tahliye planı programları aşağıdaki gibidir.

En Çok kullanılan 6 Kat Planı Çizim Programları

  • Inkscape
  • Microsoft Visio
  • Microsoft Excel
  • Microsoft Power Point
  • Kroki Çizim Programları
  • Floorplanners

Acil Durum Krokisi kaç günde çizilir?

Bu yapının büyüklüğü ve içeride bulunan ekipmanların sayısı ve işyerinin vaziyeti gibi farklı donelere bağlı olarak değişmektedir. Ortalama 1000 m2 lik bir alanda 50 ye yakın söndürücü ekipman ve kapı vs gibi ekipmanların bulunduğunu varsayarsak ortalama 1 tam gün kaba çizim, ve 2 günde pc ortamına aktarımı sonrasında 3 günlük bir zaman alacaktır.

02.01.2022
8.579
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?