trende

Tek Böbrek İş Güvenliği Uzmanlığı Yapmaya Engel midir?

Tek Böbrek İş Güvenliği Uzmanlığı Yapmaya Engel midir?

Bugün istanbul osgb firmaları ‘ndan birine iş başvurusu yapmış bir meslekdaşımız ‘ın telefonunu yanıtladım. Kendisi C sınıfı iş güvenliği uzmanı, İstanbul ‘da başvuru yaptığı osgb firması ‘nda görev yapan işyeri hekimi İşe Giriş Sağlık Raporu ‘nu kastederek. Ağır ve Tehlikeli İşler Raporu ‘nu ben ben veremem dışarıdan bu raporu al öyle gel demiş.

osgb firması, işyeri hekimi, isg profesyöneli, iş güvenliği uzmanı
bursa osgb firmaları, isg profesyönelleri, işyeri hekimi

Burada bu soruna muhatap bırakılan arkadaşımız bir iş güvenliği uzmanı, bu konuyu mutlaka biliyordur. Bilmese bu işe yeni başladığını düşünsek. Konuyu yönlendiren işyeri hekimi aktif olarak osgb firmasında çalışıyor. İşe Giriş sağlık raporunu verme zorunluluğu olduğunu bilmesi gerekli. Bununda ötesinde, iş başvurusunda bulunmuş ve işe alınmış adaydan hiç bir tetkik istemeden tetkik sonuçlarını incelemeden böyle bir yanıt vermesi ise durumun vehametini ortaya koyuyor. Size gelen bir talep var görevli işyeri hekimi olarak. Siz bu sorumluluğu reddederek, başka bir birime yönlendiriyorsunuz.

6331 Sayılı yasa 15 Nolu Madde Sağlık Gözetimi başlığı (3) nolu bent bu konuda net bir cevap veriyor.

“Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır.”

İşyeri hekimi burada KANUN ZORUYLA bu raporu vermek zorundadır.

Anayasa kapsamında konu ele alınacak olursa osgb firması işyeri hekimi tarafındanAnayasa Madde 49 ‘a göre osgb firmasına çalışmak için başvuru yapan iş güvenliği uzmanının çalışma hakkının engellendiğini söyleyebiliriz.

Ve ne yazık ki bu engelleme bir işveren tarafından değil meslekdaşı olan işyeri hekimi tarafından yapılıyor. Çalışma barışının sürdürülmesi için onlarca kamu spotuna rağmen, kanun koyucunun net tanımlarla görevlerini belirlediği mesleklerde bile görevlerini yap(a)maması gerçekten isg kültürünün oluşumundaki en büyük engellerden birisi.

Bir Profesyönelden Destek!

Bu konuyla ilgili yukarıda okuduğunuz gibi kanun tanımı net. Aynı hastalıkla yani tek böbrekle hayatını sürdüren başka bir iş güvenliği uzmanını da tanıyordum. Uzun süre acil hekimliği, diyaliz uzmanı, bursa osgb firmaları ‘nda işyeri hekimliği yapmış. Doktorumuza bu konuyu danıştım. Tek böbrekle insan yaşayabilir. İş Güvenliği uzmanı Ağır ve Tehlikeli işler, yada Tehlikeli ve çok tehlikeli işler yapmıyor. Yapılan faaliyetler saha gözlemi, fotoğraf çekmek, rapor oluşturmak vb. Bu nedenle işyeri hekimi bu noktada yanlış bir karar vermiş. Çalışanın üre ve kreatin değerleri kontrol edilir. Sonrasında mutlaka işe giriş sağlık raporu düzenlenir. Ya tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir, yada çalışamaz şeklinde notunu düşerek raporu düzenlemelidir.

Bu cevabı aldıktan sonra tekrar meslekdaşımızı arayıp, aynı bilgileri aktardım. Yarın, bir labortuvar ‘a giderek tetkikleri yaptıracağını ve işe giriş sağlık raporu ‘nu başka bir işyeri hekiminden alarak tekrar başvuru yapıp konunun üstüne gideceğini söyledi. İnşallah en kısa sürede yeni işine kavuşarak bu konuyla ilgili yanlıştan dönülmüş olur.

Bu zor koşullarda iş bulan arkadaşlarımızın çalışma hakları bu gibi yanlış bilgilendirmelerle engellenmemesi için, İSG mevzuatını daha çok okumamız gerekiyor. Merak Edenler için Tüm İSG Mevzuatı Listesi olarak birleştirdiğim Google Tablosuna şuradan ulaşabilirsiniz.

24.08.2021
2.817
Ziyaretçi Yorumları (2)
  1. Abdullah dedi ki:

    Mrb ben doğuştan tek böbrekliyim özel güvenlik için bir sıkıntı olurmu en son muane olduğumda doktor böbrekte sıkıntı yok dedi.

  2. Abdullah dedi ki:

    Mrb ben doğuştan tek böbrekliyim özel güvenlik için bir sıkıntı olurmu en son muane olduğumda doktor böbrekte sıkıntı yok dedi

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?