trende

İSG Sınavı

İSG Sınavı

6331 Sayılı kanun sonrasında çalışma hayatında yeni bazı kavramlar girdi. İş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, diğer sağlık personeli bu kişilerin bu ünvanları kazanabilmesi için girmesi gereken ortak sınavın adı isg sınavı olarak adlandırılmaktadır. Her yıl 100 Bin kişiye yakın katılımcıl

İSG Sınavına Bende Katılabilir miyim?

İSG Sınavına katılabilmeniz için;

İş Güvenliği Uzmanı olmak için;

öncelikle mimarlık, mühendislik fakütlelerinden birinden yada, fen edebiyat fakültesinden fizik, kimya, biyoloji, teknik öğretmenlik alanlarında lisans olarak mezun, isg alanında lisans yada önlisans olarak mezun olmanız gerekiyor.

İşyeri Hekimi olabilmek için; Tıp fakültesi mezunu olmanız,

Diğer sağlık personeli olabilmeniz içinse, hemşirelik, acil tıp teknisyenliği vb. bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor.

Sonrasında İSGGM tarafından yetkilendirilmiş Eğitim kurumlarından İş Güvenliği Uzmanlığı Temel Eğitimini tamamladıktan sonra ÖSYM ‘nin gerçekleştirdiği isg sınavına katılarak isg profesyöneli olabilirsiniz. derecesine sahip bir bölümden mezun olmanız gerekiyor

İSG Sınavını Kim Yapıyor

İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı 2015 yılı sonlarından bu yana ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Daha önceki dönemlerde ise İSGGM tarafından gerçekleştirilen sınavlar çokça soru iptalleri sebebiyle isg medya’sında sık sık tartışmalara neden oluyordu. Bu sorunun önüne geçmek ve ösym ‘nin daha etkin kullanımı amacıyla bir çok kurum sınavında olduğu gibi isg sınavı ‘da ösym tarafından gerçekleştirilmeye başlandı.

İSG Sınav Ücreti Ne Kadar

2022 yılı sınav ücretleri için sınava 500 liraya yakın bir ücret yatırarak girebiliyordunuz, her geçen yıl arttırılan bu ücretler için isgkatip.csgb.gov.tr adresinde yayımlanan duyurular takip edilmektedir. Ücretleri odeme.osym.gov.tr adresinden online olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Tabi bunun için öncelikle isg sınavına başvuru yapmanız şartı var. Eğer başvuru şartlarını taşımıyorsanız, sistem tarafından başvuru ekranı size açılmıyor. Böylelikle hatalı işlem yapmanızın önüne geçilmiş oluyor.

İSG Sınavı Nezaman Yapılır?

İş sağlığı ve güvenliği sınavları ais.osym.gov.tr adresinden yapılan duyurulara bağlı olarak her yıl 2 kez düzenlenir, Nisan ve mayıs aylarına denk gelen dönemlere 1. Dönem İSG Sınavı adı ile gerçekleştirilir. Kasım ve Aralık aylarına (nadir de olsa birkaç kez ocak ayına da denk geldi.) denk gelen dönem ise 2. Dönem İSG Sınavı adıyla gerçekleştirilmektedir.

İSG Sınavlarına Kaç kez katılabiliriz?

Herhangi bir giriş sınırı olmadığı için kazanana kadar girebileceğinizi söyleyebiliriz. İSG sınavı ‘na girişler ilk zamanlar 2 kez izin veriliyordu. 2 kez giriş yapmanıza rağmen kazanamadığınızda sınav hakkınız yanıyor. Tekrar Temel isg eğitimi (temel iş güvenliği uzmanlığı eğitimi, temel işyeri hekimliği hizmeti vb.) almanızı sistem zorunlu kılıyordu. Daha sonrasında bu hak önce 3 e çıkarılmış, sonrasında yapılan yönetmelik değişikliği ile katılım sınırı ortadan kaldırılmıştır.

İSG Sınav Sonuçları Nerede Yayınlanır

İsg sınavı sonuçları, ais.osym.gov.tr adresinde ösym takvimine uygun olarak açıklandığında ilan edilir ve sonuc.osym.gov.tr adresinden sisteme erişim için gerekli bilgileri yazdığınızda giriş yaparak görüntüleyebilirsiniz. Ortalama her sınav döneminden 3 -5 hafta aralığında yayınlanan sonuçlardan önce sınava giriş yapan adaylara özel olmak üzere sınav sorularının tamamı yayınlanır. Sonrasında ise yalnızca yüzde 10 ‘una erişebilirsiniz.

İSG Sınavı Sonrasında neler yapılır?

İSG Sınavı sonrasında başarısız olmuşsanız tekrardan sınava gireceğiniz zaman duyuruları takip etmenizde yarar var. Başarılı olmuşsanız Ziraat Bankası Kurumsal Tahsilat hesabına bankamatikten giriş yaparak yada online internet şubesinden diğer ödemeler başlığından tc kimlik numaranızı yazarak belge ücretini yatırabilirsiniz.

İSG Belge ücretleri şu an için 800 liradan başlamaktadır. Güncel tutarlar için daima ziraat bankası internet şubesinden ödeme ekranını dikkate almakta fayda var.

İSG Profesyönelinin başucu sistemi İSGKATİP

İsg sınavı başarılı geçen bir aday, bundan sonraki süreçte tamamen isgkatip sistemiyle içli dışlı geçireceği bir sektör hayatına geçiş yapacak. İSGKATİP atamaları, isgkatip sözleşmeleri, isgkatip onayı, isgkatip süreleri vb. terimleri sıksık duyacağınızdan emin olabilirsiniz.

İSG Profesyönelleri Nekadar Süre hizmet yaparlar?

İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personeli olmanız farketmeksizin, isgkatip sistemi üzerinden her bir isgprofesyöneli için 11700 Dakikalık bir süre tanımlı olur. Tehlike sınıflarına göre farklı sürelerde ve çalışan başına hizmet sunarlar.

Örneğin; Az Tehlikeli bir işyerinde Çalışan başına, İş Güvenliği uzmanı 10 Dakika, işyeri hekimi ise 5 dakika hizmet sunar, diğer sağlık personelinin ise görevlendirme süresi bulunmamaktadır.

05.06.2022
1.011
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?