trende

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu

Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışabilir raporunun tam tersi olarak düşünebileceğimiz, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu, ilgili çalışanın Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işlerde yoğun güç performans gerektiren işlerde çalışamayacağını ifade etmektedir.

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporunu kimler verebilir

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu ‘nda olduğu gibi, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporunuda işyeri hekimleri tarafından verilmektedir. Ancak günümüzde iş baskısını düşünecek olursak. Yine alacağınız rapor kanun nezdinde sizin çalışma yönünden normal çalışanlara göre kapsamlı bir hak sağlaması nedeniyle işyeri hekimi tarafından bu raporu alamama durumunuz olabilir.

Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.

Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışamaz raporunu osgb firmaları verebilir mi?

Hayır! Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışamaz raporunu, osgb firmaları yada anlaşmalı laboratuvarlarından alamazsınız.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz raporunu sadece devlet hastanelerinde uzman doktorlardan yada uzman doktorların yönlendirdiği sağlık yüksek kurulundan alabilirsiniz. Bunun için öncelikle işyeri hekimi yada olmaması durumunda aile hekiminize başvuru yaparak işe bağlı rahatsızlığınızı anlatarak. Hangi bölüme randevu almanız gerektiğini öğrenip mhrs.gov.tr adresinden randevu alabilirsiniz.

Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışmaz raporunu aldığımda işyerimden tazminat alabilir miyim?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz raporu almaya hak kazandığınızda bu belgeyi işyerine ibraz etmeniz durumunda işverenin iki seçeneği bulunmaktadır.

  1. seçeneği, sizi çalışmaya devam ettirecek. Ancak bünyenize uygun başka bir işte çalıştıracak,

2. seçenek olarak sizin çıkışınızı verecek.

Çıkışınızı verdiği takdirde işvereniniz sizin işten çıkış tazminatınızı vermek zorundadır. Normal şartlarda kıdem ve ihbar tazminatınızın bulunur. Ancak ihbar süresinde aynı işte çalışmanız mümkün olmadığı için daha hafif bir işte bu sürenizi geçirmenizi sağlayabilir. Yada bu ücretinizin maliyetine katlanarak çıkışınızı vererek. İşyerine gelmemenizi isteyebilir.

İşveren daha hafif bir işte beni çalıştırmak isterse tazminat hakkım bulunuyor mu?

Hafif kavramı göreceli olması sebebiyle, size uygun bir iş olmadığını düşünüyorsanız kanuni haklarınıza başvurabilirsiniz. Ancak kanıtlanabilir (özellikle efor gerektiren işlerde, örneğin yük taşıyorsunuz. Bunun yerine masa başı bir işe verilmişse) nitelikte hafif bir işte sizi çalışmaya devam ettiriyor. Fiziki olarak sizi yormuyor. Tamamen zihinsel niteliklerinizden faydalanıyorsa çıktığınızda tazminat hakkınız olmayacaktır.

İşveren daha hafif bir işte çalıştırmak istemiyorsa ne yapmalıyım?

İşveren elinizdeki tehilkeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz raporunuza rağmen sizi halen aynı işte çalıştırmaya devam ettirmek istiyorsa. Durumu yazılı olarak bildirmesini talep edebilir. Yada elinizde başka kanıtlar varsa bunlarla birlikte istifa dilekçesine gereke olarak raporunuza rağmen aynı işte çalıştırılmaya devam ettiğinizi beyan ederek istifa dilekçenizi yazıp. Gerekli hallerde noter ihtarı çekebilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?