trende

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu

Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışabilir raporunun tam tersi olarak düşünebileceğimiz, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu, ilgili çalışanın Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işlerde yoğun güç performans gerektiren işlerde çalışamayacağını ifade etmektedir.

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporunu kimler verebilir

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu ‘nda olduğu gibi, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporunuda işyeri hekimleri tarafından verilmektedir. Ancak günümüzde iş baskısını düşünecek olursak. Yine alacağınız rapor kanun nezdinde sizin çalışma yönünden normal çalışanlara göre kapsamlı bir hak sağlaması nedeniyle işyeri hekimi tarafından bu raporu alamama durumunuz olabilir.

Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.

Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışamaz raporunu osgb firmaları verebilir mi?

Hayır! Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışamaz raporunu, osgb firmaları yada anlaşmalı laboratuvarlarından alamazsınız.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz raporunu sadece devlet hastanelerinde uzman doktorlardan yada uzman doktorların yönlendirdiği sağlık yüksek kurulundan alabilirsiniz. Bunun için öncelikle işyeri hekimi yada olmaması durumunda aile hekiminize başvuru yaparak işe bağlı rahatsızlığınızı anlatarak. Hangi bölüme randevu almanız gerektiğini öğrenip mhrs.gov.tr adresinden randevu alabilirsiniz.

Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışmaz raporunu aldığımda işyerimden tazminat alabilir miyim?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz raporu almaya hak kazandığınızda bu belgeyi işyerine ibraz etmeniz durumunda işverenin iki seçeneği bulunmaktadır.

  1. seçeneği, sizi çalışmaya devam ettirecek. Ancak bünyenize uygun başka bir işte çalıştıracak,

2. seçenek olarak sizin çıkışınızı verecek.

Çıkışınızı verdiği takdirde işvereniniz sizin işten çıkış tazminatınızı vermek zorundadır. Normal şartlarda kıdem ve ihbar tazminatınızın bulunur. Ancak ihbar süresinde aynı işte çalışmanız mümkün olmadığı için daha hafif bir işte bu sürenizi geçirmenizi sağlayabilir. Yada bu ücretinizin maliyetine katlanarak çıkışınızı vererek. İşyerine gelmemenizi isteyebilir.

İşveren daha hafif bir işte beni çalıştırmak isterse tazminat hakkım bulunuyor mu?

Hafif kavramı göreceli olması sebebiyle, size uygun bir iş olmadığını düşünüyorsanız kanuni haklarınıza başvurabilirsiniz. Ancak kanıtlanabilir (özellikle efor gerektiren işlerde, örneğin yük taşıyorsunuz. Bunun yerine masa başı bir işe verilmişse) nitelikte hafif bir işte sizi çalışmaya devam ettiriyor. Fiziki olarak sizi yormuyor. Tamamen zihinsel niteliklerinizden faydalanıyorsa çıktığınızda tazminat hakkınız olmayacaktır.

İşveren daha hafif bir işte çalıştırmak istemiyorsa ne yapmalıyım?

İşveren elinizdeki tehilkeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz raporunuza rağmen sizi halen aynı işte çalıştırmaya devam ettirmek istiyorsa. Durumu yazılı olarak bildirmesini talep edebilir. Yada elinizde başka kanıtlar varsa bunlarla birlikte istifa dilekçesine gereke olarak raporunuza rağmen aynı işte çalıştırılmaya devam ettiğinizi beyan ederek istifa dilekçenizi yazıp. Gerekli hallerde noter ihtarı çekebilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları (90)
  1. Hüseyin dedi ki:

    Ağır ve tehlikeli işler de çalıştırılması uygun değildir raporum var 2019 yılında almıştım Ümraniye eğitim araştırma devlet hastanesinden raporumun geçerlilik tarihi varımdır?
    Bu raporumla 15 senedir çalıştığım işyerinden kanundan doğan bütün haklarımı yani kıdem tazminatimi alablilirmiyim

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar Hüseyin bey, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporunuzla ilgili işvereniniz sizi daha hafif bir çalışma alanına yönlendirebilir. 4857 Sayılı kanun Madde 24 https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=4857&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5
      I. Sağlık sebepleri:

      a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

      ilgili maddesi gereği çalışan sağlığı veya yaşayışı ile ilgili tehlike durumunda haklı nedenle fesih hakkını kullanabilir.
      işe giriş sağlık raporu

      1. Hikmet dedi ki:

        Merhaba efendim heyet onaylı bel ve boyun fıtığım var raporumda var olduğuna dair özel şirket çalışanıyım bu rapor kağıdını şirkete bildirmem gerekiyormu ve bana ne gibi işlerde çalıştırmalı şirketimiz migrossa bağlı temizlik şirketidir

  2. Ahmet dedi ki:

    İyi günler
    Fmf ( Akdeniz Ateşi) Hastasiyim
    Ataklarim ve bacaklardaki ağırlarımdan dolayi fabrikada sorun yaşıyorum bundan dolayı ağır sanayide çalışamaz raporu alabilirim miyim acaba?

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun, 6331 sayılı kanun nezdinde ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir (eski adıyla) yeni adıyla ise tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz raporunu sadece devlet hastanesindeki uzman doktorlardan (bazı durumlara göre ise) yada devlet hastanesindeki yüksek sağlık kurulu heyetinden alabilirsiniz.

      işe giriş sağlık raporu ve tehlikeli, çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporlarını anlaşmalı olduğumuz laboratuvarlardan alabiliyorsunuz. Ancak konu çalışamaz raporuna gelince ne yazık ki sadece devlet hastanelerine başvurmanız gerekiyor.

      İkinci bir yol olarak işyeri hekimleri de bu raporu verebilir. Ancak bunun içinde yine uzun bir tetkik listesi talep edecektir. Sonucunda size verdiği rapor kanuni bazı haklar doğuracağı için işveren tarafında baskıya maruz kalabilir. Bu nedenle hiç uğraşmadan (ama işyeri hekimini mutlaka bilgilendirerek) devlet hastanesinde bu raporu almanız mümkün olabilir.

    2. Cevdet dedi ki:

      Merhabalar, tek uzman hekim imzalı ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporum var. İşverenin bu raporu kabul etmeme yada heyet raporu olması yönünde bir ısrar etme hakkı var mı

      1. Orhan dedi ki:

        Merhabalar benim 3 ay süre ile ağır iş yapamaz heyet onaylı raporum var iş yeri yani fabrika bana 3 ay ücretsiz izne çıkarabilirmi yada tazminatımı vermek zorunda mı benim ücretsiz izne çıkmak istemiyorum deme hakkım varmı

  3. Ahmet dedi ki:

    Merhaba ben bilek ağrılarındam dolayı doktora gittim TFCC yırtığı olduğunu ve işimden kaynaklandığını , en kıssa sürede mevcut işimi bırakıp bileklerimi yormayacagım bir iş bulmamı önerdiler. Bu durumda ağır iş göremez raporu alabilirmiyim aynı iş yerinde hafif bir işe geçebilmek için . Şimdiden teşekkürler

    1. Hülya dedi ki:

      Merhaba Ahmet bey, evet heyet raporunuzu getirip iş yerinde bölüm değişikliği yapabilirsiniz. Zaten yasal olarak hiçbir iş yeri seni raporun varken ağır işte çalıştıramaz eğer çalıştırıyorsa yasal yoldan noterden yazılı ihtar çekebilirsiniz. uygun bir pozisyon yoksa zaten fesih hakkını verip , kıdem tazminatınızı alabilirsiniz

  4. ömer dedi ki:

    ben devlet hastanesi beyin cerrahi bölümünden ağır işlerde çalışamaz durum bildirir raporu aldım 3 doktor imzalı . bu rapor ile bölüm değiştirebilirmiyim

    1. Cevdet dedi ki:

      Merhaba, 3 imza da beyin cerrahi uzmanlarının imzası mı yoksa farklı branş hekimlerinin imzası mıdır acaba?

      1. Rasim korkmaz dedi ki:

        Beyin cerrahi ağır işler de calışamaz ropar alırsam d sınıfı ehliyet mi etkiler mi

    2. Hülya dedi ki:

      evet

    3. Hülya dedi ki:

      evet.

  5. Fehmi dedi ki:

    Mehb ben Yemeksepeti bünyesinde çalışıyorum bir süredir bel ve bacaklarımda ağrı sebebiyle doktora başvurdum tomografi istedi sonuçtan sonra bel fıtığı başlangıcı olduğunu söyledi ne yapmalıyım nasıl bı surecten geçmeliyim bu durumla ilgili sağlık raporu ‘nda ağır kaldıramaz ibaresi bulunan bir rapor alabilir miyim?

    1. Hülya dedi ki:

      bunun için doktor önce sağlık tedavisi ilaç ve fizik tedavi görebilirsin. eğer rahatsızlıgınız geçmiyorsa devlet hastanelerinden sağlık kurulu heyet raporu alıp iş yerinize getirip sizi bölüm değişikliği ya da hafif işlerde uygun pozisyon yoksa hak edişinizi verip fesih hakkını kullanır.

  6. Umut dedi ki:

    Merhaba 04.01.2021 tarihinde işe başladım.
    20.08.2021 tarihinde iş kazası geçirdim sağ el bileğim parçalı kırıldı ameliyat oldum platin takıldı işe giriş sağlık raporu kapsamında ağır kaldıramaz raporu verdi doktor. İş veren işten çıkarabilir mi? Ne gibi haklarım mevcut?

  7. Nil dedi ki:

    Merhaba. Devlet hastanesi diyetisyeniyim. Aşçılarımızın bir kısmının ağır iş yapabilir, ağır işte çalışabilir raporu yok, bunun yerine ağır iş yapamaz raporu var çoğunun da bel veya boyun veya kas yırtıkları var. Aynı kişiler iş yapamayız diye çalışmayı reddediyorlar. Tüm işi geride kalan 390 personele paylaştırıyorlar. Başka yere rızaları olmadan veremiyorum 4d li oldukları için. Görevini yapmıyor diye tutanak yazmak istemiyorum. Mesaide uyuyorlar yine de yemek güzel çıksa yeter bana deyip göz yumuyorum. Ama yemeği de umursamamaları çok üzücü. Sağlık problemlerinden dolayı çalışması uygun olmadığı hekim raporu ile sabit. Bu kişiyi rızası dışında farklı göreve atayabilir miyim?

  8. Mehmet ÇINAR dedi ki:

    Merhaba dizimde menüsküs yırtığı ve bağlarda zedelenme var dedi doktor devlet Hastanesi’nde. Tek hekim 6 ay süre ile uzun süre ayakta durması sakıncalıdır diye rapor verdi fabrika doktoru bu rapor birşey ifade etmiyor kurul raporu istiyor yazılı beyan istedim kabul etmediğine dair bi belge vermedi ne yapmam gerekiyor

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar Mehmet bey, ağır işlerde çalışabilir raporu ‘nun aksine siz ağır işlerde çalışamaz raporu almışsınız. Ancak bahsettiğinize göre bunu süreli bir şekilde sınırlandırmış. yani 6 ay boyunca uzun süre ayakta durmanız gereken işlerde çalışma yapmamanız gerekli. İşyeri hekimi ilgili tespitin ileri tetkik gerektiğine kanaat ettiğinden dolayı, (ve ileride olabilecek aksiliklerde sıkıntı yaşamamak için) heyet raporu, kurul raporu istemesi doğrudur.
      Kanuni olarak bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız kanuni haklarınızı kullanmak için mahkemeye başvurabilirsiniz. Ancak sizin aldığınız rapor süreli olduğu için mahkeme boyunca geçen sürede mevcut raporunuzun süresi dolacağı için pek bir anlam ifade etmeyecektir.

      Burada sizin yapabileceğiniz en hızlı ve doğru işlem, kurul için randevu alarak, devlet hastanesinde heyet ‘e girmektir. Yazılı belge vermemesine istinaden kendinizi rahat hissetmek istiyorsanız. Konuyu uygun bir dille, rapor aldığınızı ve işyeri hekimine ilettiğinizi, ancak kabul etmediğini, bu nedenle heyet raporu almak için devlet hastanesine gideceğinizi belirten bir bilgi maili insan kaynaklarına atabilirsiniz. Böylelikle “uygun bir dille” rapor aldığınızı ancak doktorun bunu kabul etmediğini hem işyerinize hem hekiminize usulüne uygun bir şekilde bildirmiş olursunuz.

      Rahatsızlığınız için çok geçmiş olsun.

      1. Müslüme dedi ki:

        Merhaba ben 2016 yılında aldığım süresiz ağır işte çalışamaz heyet raporum var şu an çalıştığım işyerinde 5 yıldır çalışıyorum işe ilk girdiğimde iki temizlik elamanı çalışıyorduk sonra çaycıyı çıkardılar beni çay yemek servisine çektiler 6 katlı bina 70 personel var tek çalışıyordum 1 ay önce bel fıtıgından ameliyat oldum haberim yokken beni tekrar temizliğe çekmişler diyer elemanına çıkarttılar tek başıma 6 kat binaya bakıcakmışım 2016 da almış olduğum raporu kullara işten haklarımı alarak çıkabilirmiyim teşekkürler

        1. Ferdi dedi ki:

          Merhaba benim efor sarfeden ağır ve tehlikeli islerde çalışamaz raporu verdiler ve yüzde 43 engelli raporum var şuan çalıştığım iş niteliği ağır ve tehlikeli maden olarak geçiyor ben saha personeliydim harfiyat döküm savaşındaydım beni ordan alıp kantara verdiler ama işin niteliği ağır ve tehlikeli olarak geçiyor beni hala burda kanunen calistirabilirlermi

  9. Mehmet ÇINAR dedi ki:

    Öncelikle teşekkür ederim heyete çıkıp kurul raporunu aldım uzun süre ayakta duramaz diye bu defada iş yeri hekimi bir süre belirtilmemiş bunda nasıl yapacağız diyor bir saat mi iki saat mi belirtilmemiş diyor

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar Mehmet Bey, işyeri hekiminizin talebi doğrudur. Uzun süre çalışamaz gibi ibarelerde heyette bilimsel bazı verilere ihtiyaç bulunuyor. Bununla ilgili dünya sağlık örgütünün işe giriş sağlık raporu ve temel isg eğitimi ‘ninde konularından biri olan ağır yük kaldırma, ergonomik ortamdan yoksunluk gibi durumlarda ortaya çıkabilecek meslek hastalıklarının değerlendirmesinde kullanılan formüllerin heyet değerlendirmesinde de belirtilmesi gerekiyor. Ayakta çalışamaz, ayakta çalışması sakıncalıdır. Ayakta çalışma yerine, oturarak çalışması uygundur. vb. ibareler işyeri hekiminin durum değerlendirmesi için daha doğru tanımlamalar olacaktır. Eğer illa bir süre belirtilmesi gerekiyorsa, burada yaptığınız işin ayakta geçirilen süresi, bu süre zarfında yaşadığınız sorunların rakamsal veriler (biyoizlem) ile desteklenmesi, buna göre örneğin 180 dk dan fazla ayakta duracak işlerde çalışamaz gibi bir ibare konulması durumunda işyeri hekimi yazacağı ek-2 muayene formuna net bir ifade ile çalışma sınırlarınızı belirtebilir. Yada sizin maksimum ayakta kalabileceğiniz süre içinde çalışabileceğiniz alan yoksa işletmede oturarak çalışması / ayakta çalışmaması gerekliliği ile ilgili bilgilendirmeyi yazabilir.

  10. Beyza koçak dedi ki:

    Merhaba annem bu çalışamaz raporunu aldı ve iş yerine verdi raporu verdikten sonra iş verenin cevabını bekleyene kadar ise devam etmesi gerekiyormu ?

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar, Beyza Hanım, yeni adıyla tehlikeli ve çok tehlikeli işler raporu (eski adıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu) 6331 Sayılı kanunda tek bir rapor olarak Ek-2 Periyodik Muayene Formuİşe Giriş Sağlık Raporu adıyla tanımlanmıştır. İşe Girişlerde ve işyerinin tehlike sınıfına göre periyodik olarak (1 – 3 – 5 yılda bir) gerçekleştirilen işe giriş sağlık raporu hizmetlerinde çalışan eğer tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmasına engel bir durum (yapılan laboratuvar tetkiklerinde ortaya çıkmışsa) işyeri hekiminin gözlem ve bilgisi, onayına bağlı olarak Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz şeklinde raporun altına belirtebilir. Ancak bu şekilde çalışan ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir yada çalışamaz.

      İşyeri hekimi, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu düzenlediğinde çalışan bu konuda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsa Kamu sağlığı hizmet sunucularına (devlet ve şehir hastaneleri) ilgili bölümlere (örneğin ayağı ağrıyor ortopedi, baş ağrısı nöroloji vb.) randevu alarak iş öyküsünü doktora anlatır. Doktor kendi gözlemleri (yine tahlil ve tıbbi bulgular eşliğinde) yada heyet raporu şeklinde işyeri hekiminiz tarafından düzenlenen ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporunu iptal ederek, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporunu düzenleyebilirler. Eğer durum bildirir raporu verebileceklerini söylüyorlarsa, hangi iş kolunda yada nasıl çalışma yapacağı hakkında net tanımlar ortaya konabilirse raporda işyeri hekiminiz bu heyet raporuna istinaden ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporunu iptal ederek, yeniden rapor düzenleyebilir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu düzenleyip, çalışanın mevcut ağır ve tehlikeli işini bırakarak daha uygun bir işte çalışmasını işverenden talep eden raporu oluşturabilir.

      bu durumda işveren ya daha hafif bir işte çalışanı çalıştırır. Yada haklarını vererek işten ayrılmasını sağlar.

  11. Hüsamettin dedi ki:

    Merhaba 20 seneden beri ağır ve tehlikeli işde çalışıyorum ama onunla ilgili raporum yok ve hastanede eden çıkarmaya çalışıyorum ne yazikki hiçbir hastane biz o raporu vermiyoruz diyorlar acaba nasıl cikarta bilirim o raporu ( Ağır ve tehlikeli işlerde çalışma raporu )

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar Hüsamettin Bey, Hangi şehirde çalışıyorsunuz. Kamu hastaneleri eski adı olan ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporunu çıkarmaya yetkili değildir. Devlet hastanelerinden durum bildirir raporu alınarak, işyeri hekiminizin bu raporlara bağlı olarak düzenleyeceği EK2 Sağlık raporu formunda arka kısımda tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışıp çalışmayacağınızı belirtebilir. Eğer böyle bir işte çalışıyorsanız, işyeri hekimi tarafından sağlık muayeneniz yapıldıysa sağlık raporunuz bu yönde yapılmış olduğunu düşünüyorum. Bunun için özlük dosyanızdan sağlık raporunuza bakma talebinizi ik ile paylaşıp raporunuzu inceleyebilirsiniz.

  12. Merve dedi ki:

    Merhaba
    Kronik böbrek hastalığım var
    Sağlık kurulunda çalışamaz raporu için başvuru yaptım henüz sonuçlanmadı. Rapor çıkmadan iptal ettirebilirmiyim? Raporu aldığım halde işyerine bir kaç ay sonra teslim etsem geçerli olur mu?

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar Merve hanım, öncelikle geçmiş olsun. Kronik böbrek rahatsızlıklarında işe girişlerde ve periyodik sağlık muayenelerinde böbrek fonksiyon testleri ‘ni Üre Nedir, Bun, Kreatinin Testi Ücreti – Kanda Kreatinin gibi testleri yaptırarak öncelikle mevcut durumunuzun durağan, olumlu, olumsuz gelişimini hekiminizle paylaşarak mevcut sağlık durumunuzu kontrol etmelisiniz. Yaptığınız başvuru ile ilgili sonucu iptal ettirmeniz biraz zor bir süreçtir. Eğer verilen raporda bir yanlışlık varsa Sağlık Yüksek Kuruluna başvuru yapabilir rapora itiraz edebilirsiniz. Verilen kararlar kesin oluyor. Başka bir başvuru merci olmuyor. Raporu işyerinize geç teslim etme ile ilgili ise söyleyebileceğim en önemli şey, bu esnada bir rahatsızlık yaşarsanız, bu süreci hukuki bir boyuta saklarsa sağlıkla ilgili sorunlarınızı gizlemeniz sebebiyle haklarınızı alamama, sağlık ile ilgili sorunlar yaşamanıza sebebiyet verebilir.

  13. Sevcan dedi ki:

    1 yıl ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporude çalışamaz raporum var .
    Aynı işlerin de çalışmaya devam ediyorum (market sektöründe) reyonlara ürün atmıyorum ama kasada sabit çalışıyorum. Sonucta kasaya da ağır ürünler geliyor ve ben zorlanıyorum. Çalışma saatlerim nasıl olmalı ve ne şekilde devam etmeliyim. Yardımcı olursanız sevinirim.. şimdiden teşekkür ederim.

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar Sevcan Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışabilir raporu 2013 yılından buyana işe giriş sağlık raporu olarak tanımlanmaktadır. 6331 Sayılı kanun çalışanların bu tip durumlara yakalanmaması için periyodik sağlık muayenelerini zorunlu kılarken. 4857 sayılı iş kanunu ise bu tip durumlarda (yani engellilik, sağlık sorunları gibi etkenlerde) çalışanların haklı sebeplerle işyerini bırakması (haklarını alarak ayrılması) konusunu işler (Bknz. 4857 Sayılı Kanun Madde 24 İşçinin haklı nedenle fesih hakkı https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=4857&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5) gibi haklar tanımlamaktadır. Mevcut durumda eğer ağır işlerde çalışamaz raporunuz varsa, iş öykünüz daha öncesinde daha önce ürün atarak çalışma yapıyor, ancak bu rapor sonrasında işiniz değiştirildiyse ve bu iş değişikliğinde (fazla ayakta durma sebebiyle aynı / farklı ağrılar yaşamaya başladıysanız) yeni sorunlarla karşılaştıysanız, mutlaka bu konuyu hekiminize (aile hekiminiz, sonrasında yönlendireceği uzman doktor) bildirerek iş öykünüzü anlatın. Yeni bir rapor verilirse şu kadardan daha fazla ayakta çalışamaz. Bu kez bu yeni raporu işverene bildirir. İşinizin değişimini talep edebilir. Karşılanmaması halinde avukat desteği ile 4857 Sayılı Kanun Madde 24 e göre haklı sebeple işten ayrılma seçeneğini gözden geçirebilirsiniz.

  14. ayse dedi ki:

    mrb benim sol kolum 4 yasinda tamamen sicak çayla yandi defalarca ameliyat olmama rağmen yanıklar ve dikiş izleri geçmedi 4 yıldır aynı fabrikada calisiyorum cayci olarak ise başladım 6 ay snra beni agir ise verdiler 3 yıldır 45 ila 20 kilo arasi ürünleri kaldırıp palete dizip paletliyoruz yanik kolum çok ağrı yapiyo söylememe rağmen yaptırıyorlar bunun için agir kaldiramaz raporu alabilirmiyim

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar, acınızı derinden paylaşıyorum, geçmiş olsun. Bu konuyla ilgili burada yazdığınız bilgilerle öncelikle devlet hastanesinde uzman doktor a sonrasında ise doktorun yapacağı yönlendirme ile kurul yada aynı doktorun vereceği rapor (yaptığınız işin uygun olmadığına dair bir beyan varsa) doğrultusunda işyeri hekiminiz varsa ona yoksa işverene başvurarak işinizin değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

  15. Musa dedi ki:

    Merhaba ağır işte çalışamaz raporu alınirsa başka bır işte hemen çalışabilir miyim?

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Eski adıyla ağır ve tehlikeli işler olan (tehlikeli ve çok tehlikeli işler yeni tanımıdır) sağlık raporu alındığında bu rapor e devlette e nabız üzerinden göründüğü için, artık aynı işlerde çalışmanız (siz gizlerseniz sizin içinde problem olur) mümkün olmaz. Ancak düşük tehlike sınıfı yani az tehilkeli işlerde çalışabilirsiniz.

    2. emine dedi ki:

      Eşimin raporunda ağır ve tehlikeli işte çalışamaz ibaresi var ve iş bulamıyor bütün sektörler biz sizi işe alamayız diyor

  16. Burak dedi ki:

    Merhaba ben kifoz ameliyatı oldum daha 3 ay oldu otomotiv fabrikasında çalışıyorum ağır parçalar kaldırıyorum özel hastanede oldum 3 aydan fazla rapor veremiyorum dediler heyet raporu alabilirsin dediler acaba alabilirmiyim

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Geçmiş olsun burak bey, doğrudur, eğer geçici değil kalıcı bir hasar söz konusu ise devlet hastanesine başvurarak tehlikeli ve çok tehlikeli işler (eski adıyla ağır ve tehlikeli işlerde) çalışabilir / çalışamaz raporu almanız gerekmektedir. Bu raporu aldığınızda işvereniniz işinizi değiştirmek yada 4857 sayılı kanun haklı nedenle işçi / işveren tarafından fesih hakkını kullanarak (tazminatınızı vererek) sizi işten çıkarmak durumundadır. Bu rapor işveren ve işçiye (6331 sayılı yasaya göre işveren ve çalışana) bazı hak ve yükümlülükler verdiği için sadece devlet hastanesi yani kamu sağlığı hizmeti sunan hastaneler tarafından verilen raporlar geçerlilik kazanmaktadır. Özel hastaneden alınan raporlarda işveren kabul veya reddedebilme imtiyazına sahiptir.

  17. Serdar Yıldırım dedi ki:

    Bel fıtığı oldum.,çalıştığım iş ağır 25 kilo kaldirdigim ürün ağırlığı.fabrikada daha kolay ağırlık kaldırılmayn bölümler var.,ağır işte çalışmaz raporu alırsam.,isvern yerimi degistirirmi,yoksa çıkış yapma hakkı var mı,ben çıkmak istemiyorum sadece yerim değişsin istiyorum.tesekkurler

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar 4857 sayılı kanun gereğince işveren (sizin ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz – tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamaz) raporunuzu getirdiğinizde işyeri hekimi varsa ona görüş yazdırmalısınız yoksa işverene durumu direkt bildirerek konu hakkında aksiyon almasını sağlayabilirsiniz.
      İşverene yukarıdaki saydığınız iki hakkıda kanun vermektedir 4857 sayılı yasa haklı sebeplerle fesih bölümünde işveren ve işçi için sağlık sebeplerini haklı fesih sebebi saymıştır. İşyerinde bahsettiğiniz gibi hafif işlerin bulunduğu sizin sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek, sağlığınıza katkı sağlayacak bölümler varsa sizi buraya yerleştirebilir yada haklarınızı vererek sizi işten çıkartabilir.

  18. Selim bulak dedi ki:

    Selamün eleykum ben beş ay önce ağaçtan düştüm omurgalarım kırıldı 3 tane platin taktılar işim çok ağır ağır iş kaldıramaz raporu sağlık kurulu rapor verirmi

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      merhabalar, öncelikle geçmiş olsun. ağır işte çalışabilir raporu, işe giriş sağlık raporu, osgb sağlık raporu gibi sağlık raporları sabit tıbbi tetkik mekanlarından alınabiliyor. Bu konuyla ilgili İSG Danışmanlığı faaliyetleri kapsamında hizmet yazılarımızı web sitemiz üzerinden bulabilirsiniz. Ancak ağır işte çalışamaz raporları ise yalnızca devlet hastanelerinden alınıyor olması sebebiyle. Devlet hastanesine başvurarak, iş öykünüzü işyeri hekimi ‘ne anlatıp onun yönlendirmesine göre hareket etmelisiniz.

  19. Kaan dedi ki:

    Slm hocam ben kaan İzmir’den benim ağır kaldıramaz raporum var ama işyeri bana halla ağır işler veriyor bana mobing uyguluyorlar ben bunları ispatlamak için şirket kameralarından delil topladım mahkemeye versem ne olur yardımcı olur musunuz

    1. Kaan dedi ki:

      Bel fıtığı var iki tane

  20. Özlem dedi ki:

    Merhaba mitral kapak yetmezliği ve hiper tansiyon hastalığım var özel bir okulda temizlik görevlisi olarak çalışıyorum tempolu bir isim var masa ve damacana kaldırıyoruz buda beni fazlasıyla zorluyor .ağır işte çalışamaz raporu alabilirmiyim bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler..

  21. Yalçın ekmekci dedi ki:

    Merhabalar yaklaşık 2 senedir ağır işte çalışıyorum 12 ve 13 omurgada fıtık başlangıcın var bundan dolayı ağır işte çalışamaz raporu alabilirmiyim

  22. Uğur dedi ki:

    Merhaba hocam, Metal sektöründe çalışıyorum boyacı olarak, doğal olarak boyanacak malzemeleri boyamaya hazırlık öncesi dizme işlemi askılıklara asma işlemi yapıyoruz, bir buçuk yıl önce malzeme aşarken sol kolum ve bacağım tutuldu (felçli gibi) kaldım, sonra doktordu MR di falan ikitane fıtığın var dikkat et anı idrar bosalman falan olursa acil ameliyat dediler, sonra kendi imkanlarımla fizik tedavi yöntemleri ile düzeldim derken tekrar nuksetti, sonra tekrar başka doktor MR çekindim o da dedi dikkat et ağır kaldırma, iş yeri biz senden performans anlamayız rapor getir dediler, bende devlet hastanesinden beyin cerrah olan uzman bı doktora gittim derdimi anlattım, disklerde kayma olduğunu ağır ve zorlayıcı işlerde çalışamaz diye rapor yazdı, ben iş yerine sundum, şimdide bu rapor olmaz heyet yada kurul raporu olmalı diyorlar, yazılarınızı okudum aile hekimi bile bu raporu veriyor diyorsunuz, raporu getir çıkartalım diyorlardı şimdi yan çiziyorlar ne yapmam gerek nasıl bir yok izlemeliyim? Cevap verirseniz çok sevinirim iyi çalışmalar.

  23. Burak dedi ki:

    Merhaba hocam ben ağır sanayi de calisiyorum ağır iş yapıyorum tek hekimden ağır işte çalışamaz raporu aldım. Ben bu rapor ile işten ayrılabilir miyim tek hekim raporu yeterlimidir tazminatimi alabilmek için?

  24. Nefise dedi ki:

    Merhabalar, ben astım hastasıyım ve devlet hastanesinden 3 hekim imzalı tozlu,kimyasal kokulu işler de çalışamaz yazan durum bildirir raporunu 21.12.2022 de aldım. 2 Ay sonra iş yerine verirsem kıdem tazminatı ile işten ayrılabilirmiyim yoksa hemen mi vermem lazım aldığım raporu iş yerine?

  25. Engin dedi ki:

    Merhabalar hocam hocam 10 yıldır şehir içi ağır vasita şoförü yum bel ve boyun fitigindan ameliyat oldum ağır ve tehlikeli iş yapamaz raporum var ama işyeri hekimi halen şoförlük yapmamda sakinca gormedi ve belimi tekrar incittim ne yapmalıyım. Birde bu ameliyatlar iş kazasına girermi. Teşekkürler

  26. Ersan dedi ki:

    Hocam merhaba iyi günler dilerim hocam özel bir yemek şirkettinde hem şoförlük işi yapıyorum hemde aynı araçla taşıdığımız yemekleri fabrikalara dağıtıyoruz ancak ben hiper tansiyon hastasıyım ve bel ağrısı başladı son bir yıldan buyana bel ağrısı başladı özelikle tansiyon beni çok rihatsiz ediyor ağır yemek küvetleri kaldırdığımda tansiyon yükseliyor baş dönmesi baş ağrısı çok çekiyorum tabi bel ağrısı zaten hiç geçmiyor bu durumda ağır iş yapamaz raporu alabilirmiyim

  27. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba iyi günler hocam bel ve boyun fıtığım var çalıştığım iş lojistik işi olduğu için sürekli ağır kaldırmak zorunda kalıyorum merak ettiğim şey ağır iş yapamaz raporu alırsam bu raporun belirli bir geçerlilik süresi var mı?

  28. Murat dedi ki:

    Merhabalar bnm size bir sorum olucak bn kargo firmasında çalışıyorum 8 ay önce ayakta çalışamaz raporu verdi doktor 1 yıllık geçerli olmak üzere bel fıtığından ameliyat oldum artık belim o işe çalışmaya müsait değil ama ben raporu işverene bildirmedim şu an 7 ay oldu ben raporu alalı ama işverene bildirmedim bugün yarın artık vermek istiyorum daha fazla dayanamıyorum herhangi bir sıkıntı çıkarırlar mı 7 ayda benim raporumun süresi bitiyor yani 4 ay sonra bitecek raporumun süresi ve ben bugün vermek istiyorum işveren sorun yaratır mı neden daha önce getirmediniz raporu falan gibi

  29. Hakan dedi ki:

    Merhaba ağır işte çalışamaz raporu aldım tedavim süreci için Dr sorduğumda bunun süresiz olduğunu söyledi bu durumda iş yerim geçici olarak başka bir bölüme aldı şimdilik İSG kontrol edip duruma göre karar verecek yaş firma içinde daha hafif bir iş yada çıkışımı verecek burda kıdem ve ihbar tazminatı alıyorum sıkıntı yok.
    Firma içinde sözleşmeli çalışanlar daha hafif bir iş yaparken veya fırma içinde hafif iş olarka okadar çok bölüm bulunurken beni işten çıkardığında yasal olarak tazminat davası açma olayı nedir.
    Şimdiden teşekkürler

  30. Ahmet dedi ki:

    Merhaba ben ameliyat oldum cok agrım var heyete randevu aldım iş yeri doktoruna bilgi vermem gereklimi

  31. Yalçın ekmekci dedi ki:

    BULGULAR:

    LOMBER MR İNCELEMESİ

    Lomber lordoz artmıştır.

    Vertebra korpus köşelerinde osteofitik

    sivrileşmeler izlenmektedir.

    Tüm seviyelerde intervertebral disk yükseklikleri ve sinyal intensiteleri normal olarak değerlendirildi. Aksiyel ve sagital planlar birlikte

    değerlendirildiğinde;

    L3-4 intervertebral diski düzeyinde diffüz taşma mevcut olup ön epidural yağlı planlar silinmiş dural keseye temas izlenmektedir.

    L4-5 intervertebral diski düzeyinde santralde geniş tabanlı protrüzyon mevcut olup epidural yağlı planlar silinmiş olup dural kese ve dural kese çıkımında solda L5 sinirine bası izlenmektedir.

    Diğer seviyelerde intervertebral disklerde taşma

    yada herni lehine bulgu izlenmedi. Konus medullaris normal düzeyinde

    sonlanmaktadır.

    Kauda equina lifleri doğaldır.

    Paravertebral yumuşak dokulara ait belirgin

    patoloji izlenmedi.

    Inceleme alanına giren D11-12 intervertebral disk yüksekliği azalmıştır.Bu düzeyden geçen D11-12 intervertebral diski düzeyinden geçen kesitlerde dural keseye bası izlenmektedir. Dural kese Çıkımında sinir köklerine temas mevcuttur.

  32. Orcun dedi ki:

    Merhaba, diyabet hastasıyım ve doktorum ağır işte çalışamaz raporu verdi.İs yerim firmanın ağır iş olarak geçmediğini öne sürüp herhangi bir işlem yapmıyor.fakat cıvata üretim fabrikasında 10 saat ayakta tonluk kasaları ittirdigim kürekler le ağır civatalari makineleredoldurdugum bir isim var.is yerinin ağır iş olarak geçmemesi benim işimin hafif olduğunu gösterir.nasil bir yol izleyebilirim ?

  33. Reis dedi ki:

    Merhaba kamuda atolyede ağır iş kapsamında Çalişıyorum fakat fıtık vs gibi ameliyatlardan sonra ağır işte çalışamaz raporu alınınca bize iş feshi verebilir mi başka pozisyona yönlendirir mi

  34. Ali dedi ki:

    Merhaba resmi kurumda çalismaktayim.sol bilegime kaza sonucu platin takildi ve arazide guc gerektiren iste calismaktayim.buda belegimi cok yormakta ve agri yapmakta.heyet raporumda var agir fiziksel aktivitelerden kacinilmasi uygundur diye.bunu daireye verdim ancak hic bir cevap yazilmadi bana ve halen ayni iste calistirilmaktayim.ne yapmam gerekir bilgilendirirseniz sevinirim.tesekkurler

  35. Yakup dedi ki:

    Merhaba ağır iş yapamaz raporu alan bir işçinin kaç kilo ya kadar yük kaldırması uygundur böyle Bi kural varmı acaba

  36. Ahmet dedi ki:

    Ağır iş göremez raporu ne işe yarar o raporu alirsam işten çikara bilirler mi dayanamiyorsan ağır iş göremez raporu alcaksın dediler

  37. Ayse dedi ki:

    Boyun fıtigından ameliyat oldum.2ay raporluyum.ağir iste çalısiyorum.ozel bi hastanede ameliyat oldum.devlet hastanesi bana 4ay agir kaldiramaz raporur verirmi acaba.fizik tedavi doktorunun bu raporu vermeye hakkı var midir?cvbiniz icin teşekkurler.

  38. Mercan dedi ki:

    Merhaba bel fitigi açık ameliyat oldum firmada çalışıyorum ağır sular kaldırıyorum 10 kg 20 kg luluk 2 aydır raporluyum ameliyat sonrası ağrılarım devam ediyor doktora gittim ilacli emar istedi fakat rapor aldığım için firma sıkıntı yapıyor durum bildirir raporu alıp isden cikabilirmiyim doktor bu raporu verebilirmi nasıl bir yol izlemeliyim

  39. Nur dedi ki:

    Merhabalar hocam .
    Ben tekstilde çalışıyordum.
    07.08.2023 tarihinde usta ile kavga ettim saat 15:30 da işyerin çıkıp geldim.kavga sonrası sitresten kalp rahatsızlığım tetikledi nefes almakta güçlük çektim ve aşırı halsizlik ten adım atacak durum kalmadı,önce aile hekimliğinde gittim .3 gün rapor yazdı ve başka hekimlere görünmemi söyledi.3 gün rapor bittikten sonra ,kalp doktoruna gittim yaptığı tehkiklerden sonra kalp atışlarının yavasladığını bu halde calişamiyacagimi söyledi. vücutta olması gereken 16 s kan degerinin 8e düşmüş olduğunu ayrıca kansızlıkğında kalbe zarar verebileceğini sebebinin araştırılmasını söyledi 10 gün de kalp doktoru rapor yazdi.
    Yazılan 10 gün Rapor içinde 2.gün tekrar kadın doğum Dr gittim Dr acil olarak 17.08.2023 tarihinde ameliyata aldı beni.ameliyatta zor bir süreç geçirdim ,10 gün raporun içinde ameliyat gerçekleşti,10 gün rapor bitinde 28 gün tekrar tapar yazdı k.doğumcu,iyilesemedim kontrolde 10 gün daha rapor yazdı toplamda 50gun rapor kullanmış oldum.Ama hala iyilesemedim hareket kısıtlılığım var.Rapor bittince işletmeyi aradım cevap veren ve dönüş yapan olmadı.bende aramadım,7gün sonra patron ve geçmiş olsun nasıl oldunuz diye yazmış,henüz iyileşemedigimi rahatsizligimdan dolayı ise gelemediğini söyledim,yıllık iznini kullanmak istiyorum dedim cevap gelmedi ,aradan 3gün daha geri insan kaynakları aradı ise devam edip etmeyeceğini sordu ona da aynı rahatsizliğım dan dolayı şimdilik gelemiyorum iyileşme sürecinden sonrası belli olack gereken prösedur neyse onu uygularız bı doktora tekra gidip haber vereceğini söyledim tekrar dönüş yapmadım bu durumda hakes ve kaybeslerim vardır mutlaka.04.10.2023 trh dn beri rapor ve ve izinde almadım isyerine gitmedim sonuç ne olur nasıl bir yol izlemeliyim bilemedim bu konuda bilgi alabilirim lütfen çok teşekkür ederim

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun. Bu süreçte asıl olan sağlığınız buna öncelik vermelisiniz, rahatsızlığınızla ilgili düzenli kontrollerin tamamlanmasından sonra işyerinizin yaptığı / yapacağı işlemlere göre hareket etmelisiniz, şuan için işten çıkarılmadığınızı anlıyorum. Bu nedenle herhangi bir hak kaybı görünmüyor. Rahatsızlığınıza dair bilgilendirmeleri yapmışsınız. Yine de hak kaybına uğrayacağınızı düşünyorsanız Çalışma ilişkileri için avukata başvurabilirsiniz.

  40. Velit dedi ki:

    Merhaba bel fıtığı hastasıyım kargoda çalışıyorum ve ağır işten dolayı durum bildurim raporu aldım beyin cerrahiden(bir yıl ağır işte çalışamaz) yanlız işverenim hala çalışmama ısrarlı ve fiziki olarak benim sağlığımı tehlikeye sokacak devamlılığı sağlıyor ne yapmam gerek

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geçmiş olsun. Yaptığınız işi bilmiyorum ancak Tehlikeli yada çok tehlikeli bir işte çalışıyorsanız, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu olmadan (tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir sağlık raporu dur yeni adı) sizi tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştıramaz. Bu konuda ısrarcı davranması halinde kanuni haklarınızı kullanmak için mutlaka bir avukat aracılığıyla işlem yaptırmalısınız. İş sağlığı ve güvenliği alanına giren konu, özellikle sizde rahatsızlık oluşturan ağırlıktaki yükler (normal şartlarda elle taşıma işlerinde isg ile ilgili mevzuatta bir rakam geçmez. Ancak uluslararası normlarda 25 kilogramlık bir ifade bulunur.) için mutlaka yardım almanız, yada o yükü kaldırmamanızı tavsiye edebilirim.

  41. Salih Erden dedi ki:

    Selamünaleyküm Bn geçmeyen ayak bilegi ağrısı ile doktora başvurdum. En son romatolojiye gittim mr çekildi ve ayağında stres birikmesi var ayakta çalışırsan geçmez dedi. Ve diğer bacağımda da aynı problemin baslangici oldugunu çalışmaya devam edersem geçmeyeceğini söyledi. Ne yapmalıyım.?
    Ayak çalışmaz raporu alma sansim var mi? Gece uykumdan uyanıyorum agridan ayakta durdukca dayanılmaz oluyor

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar geçmiş olsun, konuyla ilgili doktor bey ‘in tek hekim raporu aldınız mı? Yada sizi daha detaylı tetkik için heyete yönlendirdiyse heyet raporu aldınız mı?
      işyerinize beyan ettiniz mi? öncelikle konunun resmi bir belge ile belgelendirilmesi gerekli sonrasında konuyla ilgili aldığınız yanıtlara göre süreci ilerletebilirsiniz.

    2. 5 yıldır bir firmada çalışıyorum çalıştığım işten dolayı iki kollarımdan ciddi kas yirtilmasi meydana geldi geçici 1 yıl ağır işte calisamamz raporu aldım kısa süre içinde hafif ise verdiler ama sonra tekrar ağır işi vermek için bana baskı uyguluyorlar bwnde çıkmak istiyorum haklarımı alabilirmiyim

  42. Erdem dedi ki:

    Merhabalar ben kasık fıtığından ameliyat oldum sizce ağır kaldıramaz raporu alabilir miyim
    Ve hastane bana 20 gün rapor verdi halen ameliyatlı yerimde ufak cancılar mevcut

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar, geçmiş olsun. Öncelikle doktor muayenesinde yaptığınız işin öyküsünü doktor ‘a anlatarak heyet raporu almanız için heyete çıkmanız uygun görülürse heyet tarafından değerlendirilip onun vereceği rapora göre hareket etmelisiniz. Heyet raporunda genelde durum bildirim raporları olarak geçiyor eğer bahsettiğiniz konuyla alakalı bir tanım olursa ve raporda geçerse sonrasında kanuni haklarınız için öncelikle işverene ilgili raporla birlikte konuyu aktarabilir. Sorun yaşamanız halinde kanuni haklarınızı bir profesyönel danışmanlığında arayabilirsiniz.

  43. Vedat dedi ki:

    Merhabalar. Ben crohn (ince bağırsak) hastasıyım. Bağırsağımda yaralanmalar olup iç kanamaya sebep oluyor. Bu hastalıkta bir defa iç kanama geçirdim şimdiye kadar. İlk başvurumda %50 engel oranı ile 2 yıl süreli heyet raporu aldım. Süre dolunca ikinci başvurumda %25 oran verilip süreğen hastalık olarak belirtilmiş. Bu raporumu kuruma verdiğimde soğuk iklim şartı engelin yok deyip rapora ibare eklemen gerekmekte deniliyor bana. Bu şartlarda ne yapabilirim ve böyle bir ibare oluyor mu acaba? Çünkü soğuk iklim şartı hastalığına kötü geliyor ama beni böyle bir işte görevlendiriyorlar.

    1. Bursa OSGB dedi ki:

      Merhabalar, geçmiş olsun. Öncelikle konuyla ilgili tekrar doktora başvurarak konuyu bu şekilde belirtmeniz gerekiyor. Böyle bir madde eklenebilir mi yada eklenemez mi inanın bilmiyorum. Normal şartlarda soğuk iklim şartı tek başına tehlikeli ve çok tehlikeli iş tanımında kullanılamaz. Tehlike sınıfları tablosundan işyerinizin yaptığı işi aratıp tehlike sınıfını görebilirsiniz. Tehlikeli yada Çok tehlikeli sınıftaysa, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu olmadan (tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir sağlık raporu dur yeni adı) sizi tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştıramaz. Bu konuda ısrarcı davranması halinde kanuni haklarınızı kullanmak için mutlaka bir avukat aracılığıyla işlem yaptırmalısınız. Yukarıda da bahsettiğim gibi öncelikle mümkünse tekrar heyete çıkıp çıkamayacağınızı araştırmalı ve ilk hekim muayenesinde işyeri sağlık birimi yada işvereniniz tarafından size söylenen ibarenin eklenip eklenmeyeceğini sormalısınız.

      1. Şengül Abiş dedi ki:

        Eşimin ağır işte çalışamaz raporu olmasına rağmen üç yıldan fazladır çalıştırıldı .Fabrikada emekli olmasına rağmen 6 ay daha çalışmasına devam ettirildi .Bugün işine son verildi geçmişe dönük ağır işte çalıştırıldığı için dava açma hakkım varmıdır

      2. Selçuk dedi ki:

        Merhaba ben Selçuk.9.5 senedir aynı işyerinde yüzde 47 işitme engelli olarak çalışmaktayım. Tekstil işinde ayakta çalışıyorum Bursa’da özel de her iki ayagimdan ameliyat oldum önce 45+45 gün verdi.rapor bitti kontrole gittim. ama düzelmedigi için 90 gün daha verdi toplamda 180 gün oldu.ben ayakta çalışamıyorum ve ağır kaldıramıyorum. İş yerine heyet rapor istedi özel hastane vermiyorlarmus.devlet hastanesine ne diyeyim de heyet raporu alacağım.ayakta çalışamaz ibaresi olan hangi heyet raporu olacak durum bildirir raporu mu yoksa engelli raporu mu

  44. Samet dedi ki:

    Merhabalar,
    Tip1 diyabet , cmt tip1a ve pes cavus rahatsızlığı var meslek hastalığına başvurdum. Meslek hastalığı tespit edilememiştir yazıyor. Hastaneden aldığım kağıtta ise yük kaldirmamasi ve uzun süre ayakta kalmaması gerektiği yazıyor bu kağıdı iş yerine verdim iş yeri hekimine de gösterdim bana uygun is ayarlayacaklardi 2 ay oldu ne bölümüm değişti ne çıkış verdiler. Ne yapabilirim markette çalışıyorum. Şimdiden teşekkürler

    1. Metin dedi ki:

      Merhaba efendim calistigim şirkette belfitigi oldum sirket doktoru ağır işte çalışamaz mesayi kalamaz raporu verdi bu rapor benim siciline yansirmi

  45. Sinem dedi ki:

    Merhabalar ben markette çalışıyorum göbek fıtığım var ve ameliyat olmam gerekiyor bunun için ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu verilir mi raporu almak için nasıl bir yol izlemeliyim

  46. İşçi dedi ki:

    Merhabalar 10 aydır özel bir fabrikada çalışıyorum ve belimde fıtık vede kemik dejenerasyon var. Ve iş yeri hekimim ağır işde çalışmaz raporu almamı istiyor. Ve iş yerinde bana verilecek hafif bir işde yok. 1 yılımı doldurmadan beni işten çıkarırlarsa ağır iş raporu ile KIDEM TAZMİNATI HAKKI TALEP EDEBİLİR MİYİM. ilginize teşekkür ederim

  47. Enes dedi ki:

    Ağır çalışamaz raporu alanlar işten çılarışırsa, işe iadesini ihbarını ve kıdem tazminatını alabilirmi?

  48. Uğur dedi ki:

    ağır işte çalışamaz raporu süresiz midir süreli alınabilir mi alınırsa ne kadar süreli alınabilir

  49. Ceylan dedi ki:

    Gebeyim sırt ağrım hiç gecmiyor bu yüzden çalışamıyorum rapor alabilir miyim

  50. Yasir dedi ki:

    Merhaba ben bir firmada boyahanesinde tozlu ve kimyasal olan bir bölümünde çalışıyorum son aylarda sikayetlerim artti kbb doktoru burun etlerimin tozdan alerji olduğumu söyledi bunun için nasıl bir yol izleyebilirim hangi bölüme gidip toza karsi alerjimin oldugumu bir evrak yada rapor haline ciksrtio isyerine verebilirim.

  51. İsa dedi ki:

    Merhaba ben belediye bünyesinde çalışan ama isyerinde kagit üstünde bahçıvan olarak geçen Bi calisanim 4 tane fıtigim var ve bu isyerinde calisirken tetikledi ve yuruyemez hale geldim beyi cerrahı bana kontroller sonucu 3 hekim diye geçen Bi heyet raporu verdi.. ama iş yerim bana bu işe girerken bu işin ağır olduğunu biliyordun deyip umursamadi bahçıvanlik ağır iş statüsune giriyor mu ve benim ne gibi haklarkmvar

  52. Ramazan dedi ki:

    Merhaba hocam benim böbrek yetmezliği rahtsizligm var sol böbreğim yüzde 15 sağ böbreğim ise yüzde 85 çalışıyor . Ağir veya tozda çalışamaz raporuna başvursam verirlermi ?

  53. Neslihan Uyarr dedi ki:

    Merhaba öncelikle,eşim üç sene önce bel fıtığı ameliyatı oldu ve beline iki adet platin takıldı. Fakat eşimin hastalığı tekrar nüksetti ve doktorlar ağır kaldırmaman ve ayakta çalisamazsin dediler. İstanbul’da iş yerine verebileceğimiz raporu hangi hastaneden alabiliriz.(İstanbul)

    1. Yaşar dedi ki:

      Merhaba ben 3ay önce kasıktan fıtık ameliyatı oldum bir kargo firmasında çalışıyorum kurye görevindeyim ağır iş yapıyorum ağır iş göremez raporu nasıl alabilirim bu raporla işten çıkarsam tazminat alabilirmiyim

  54. Emre dedi ki:

    Merhabalar bu iş koduy ile 8131.32 Makyaj Malzemesi İmalat İşçisi 3 yıldır bir firmada çalışmaktayım. Bir takım sağlık sorunlarına sahibim.. Boyun düzlüğü ve (%15)Skolyoz var.
    Son zamanda 3-4 ay geçmeyen öksürüklerim oldu.
    endoskopi oldum hiatal yetmezlik teşhisi konuldu. sürekli miğde yanması ve göğüs kısmında sürekli hassasiyetim var. son 6 aydır bu sebeblerden dolayı sportif faliyetleride bıraktım.
    İş sahasında Envai çeşit kozmetik ürünü, oda kokuları, deodoranlar araç, deri vs temizleme ürünü gibi çeşitli ürünler üretilmekte bunların itici gazlar doldurulmakta. Bulunulan ortamda nefes alınmakta zorlanacak kadar ucucu kimyasal kokusu var. Hem mental açıdan hem sağlık açısından çalışamaktayım. Ağır ve tehlikeli işler de çalışamaz raporu çıkartıyorum. ortopedi doktorum çalışması uygun değildir şekilinde belirtti. Bu iş tanımına göre alıcağım rapor uygunmudur ve sağlığım bu iş yerinde bulunduğum sürece daha da kötüye gitmekte ve yıpranmaktayım. İş veren tazminat gibi haklarımı vermemek konusunda aşırı ısrarcı. bundan 20 gün önce bu sebeble ayrılmak istediğimde direkt olarak sadece heyet raporu kabul ettiklerini belirtiyor. Nasıl davranmam ve nasıl bir yol izlemem gerekli.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?