trende

işe giriş sağlık raporu Neden Önemlidir?

işe giriş sağlık raporu Neden Önemlidir?

işe giriş sağlık raporu; çalışanların işe girişlerinde kanuni olarak alması gereken zorunlu bir evrak. Çalışanlar için önemli miktarda maliyet kalemi oluşturan sağlık raporunun önemini bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

Sağlık Raporu ihtiyaçlarınız için aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz.

Her yeni işyerine girişinizde, yada aynı işyerinde çalıştığınız belirli sürelerde sağlık raporunu yenilemeniz gerekmektedir.

Peki bu evrak, işe giriş sağlık raporu neden bu kadar önemli?

Evet bir işyerine giriyorsunuz;

Kendinizin sağlam yada kusurlu olduğunuzu bu tetkikler sayesinde görüyorsunuz. Aynı şekilde işverende sizin sağlıklı yada kusurlu olduğunuzu bu tetkiklerle kayıt altına alıyor. İşe giriş sağlık raporu yada periyodik sağlık muayenelerini yaptırmadığınızda ne yazıkki çoğu zaman sağlık kaynaklı engellilik durumlarında kanunlar tarafından sağlanan haklardan yararlanamıyor. Yada işveren olarak sizin işyerinizin sebep olmadığı bir kusur sebebiyle hüküm giyebiliyorsunuz.

Bu açıdan baktığımızda işe giriş sağlık raporu hem işveren hemde çalışan açısından oldukça önemlidir. Çalışanı ve işvereni koruyan en önemli evraklardan biri olarak görülebilir.

Sağlık Raporu Kaç yılda bir yenilenir.

Sağlık raporu bir çok farklı alan için istenebilir;

eğer bir işe giriş için talep ediliyorsa, işe giriş sağlık raporu;

ehliyet için alınacaksa ehliyet sağlık raporu;

spor lisansı için sağlık raporu,

vatani görevini yapmak için gidecek askerlerimiz için askeri sağlık raporu,

ses sanatçılığı için sağlık raporu gibi bir çok farklı tanımı bulunabilir,

konumuzun bağlamında olan işe giriş sağlık raporunu ise iki kısma ayırabiliriz.

Bunlar;

işe giriş sağlık raporu

İlk işe giriş işlemlerinizde insan kaynakları birimi tarafından elinize bir çok başlangıç evrak listesi verilir. Bunlardan birisi de işe giriş sağlık raporu evrakıdır. Bazen sadece işe giriş sağlık raporu olarak yazılır. Bazende alınacak tetkiklerde tek tek yazılır.

Eğer size verilen evrakta sadece sağlık raporu yazıyor ve siz hiç bir numune sonucu (Kan Grubu, Hemogram, Akciğer grafisi vb.) vermediyseniz mutlaka işyerinizi arayıp. İşe Giriş sağlık raporu için hangi tetkikleri istediklerini sorun. Bu bilgiyi net olarak çalışacak olduğunuz işyerindeki işyeri hekimi belirlemektedir.

Yukarıdaki sorduğumuz işe giriş sağlık raporu kaç yılda bir yenilenir konusu işe ilk girişlerde şeklinde tanımlanabilir. Yani her yeni işe girişinizde mutlaka işe giriş sağlık raporunuzu yenilenemeniz gerekmektedir.

Periyodik Sağlık Muayene Tekrarı, Tekrar İşe Giriş Sağlık Raporu

Periyodik sağlık muayene raporu ise çalışanların aynı işyerinde kanunla belirlenmiş sürelerde çalışması halinde periyodik sağlık muayenesi tekrarının yapılmasını istiyor. Buradaki süreler ise kanunla şu şekilde belirlenmiştir.

Çalıştığınız işyeri Çok Tehlikeli sınıfta ise, periyodik sağlık muayene tekrarı her yıl yapılmalıdır.

Çalıştığınız işyeri Tehlikeli sınıfta ise, periyodik sağlık muayene tekrarı üç yılda bir yapılmalıdır.

Çalıştığınız işyeri Az Tehlikeli sınıfta ise, periyodik sağlık muayene tekrarı beş yılda bir yapılmalıdır.

bu süreler azami olup asla tekrar süreleri bu süreleri geçmemelidir.

İşe giriş sağlık raporları genelde osgblerde yapılmaktadır. bu nedenle bir diğer adı da osgb sağlık raporu olarak anılmaktadır.

işe giriş sağlık raporu ‘nda hangi tetkikler olmalı, bu tetkikleri kim belirliyor

İşe Giriş sağlık raporu tetkikleri yapacağınız işe ve işyeri hekiminize bağlı olduğu için her işyeri için farklı olabilir.

Genel olarak işyerlerinde;

Akciğer grafisi,

Odyo, İşitme Testi,

SFT, Solunum Fonksiyon Testi, Spirometre,

Hemogram, Tam Kan Sayımı,

Gibi genel olarak 4 lü Test, yada 3 lü test olarak tanımlanan bu sağlık raporu tetkikleri her işe girişte yüksek ihtimalle istenecektir.

işe giriş sağlık raporu için başka hangi tetkikler gerekir.

Yukarıdaki paragrafta bahsettiğim gibi, çalışma yeri ve işyeri hekimine bağlı olarak 50 ve daha fazla tetkik istenebilir. AST, ALT, HEPATİT TESTLERİ, YADA GIDA işinde çalışanlar için bulaşıcı hastalık ve portör muayeneleri gibi bir çok işe giriş sağlık muayenesi tetkikleri talep edilebilir.

Burada önemli olan tetkikleri isteyen işyeri hekiminin talepleri ve işyerinde yürütülen işler.

Zaman zaman sadece sağlık raporu alalım, verin gibi talepler gelebiliyor. Ancak bu doğru bir yaklaşım değil. Raporu veren işyeri hekimi sizin sağlam olduğunuza dair fiziki muayenenin yanında laboratuvar bulgularını da görmelidir.

Her il yada ilçede bursa sağlık raporu, sağlık raporu , işe giriş sağlık raporu, nilüfer sağlık raporu, yıldırım sağlık raporu, osmangazi sağlık raporu, orhangazi sağlık raporu, iznik sağlık raporu, mudanya sağlık raporu gibi farklı isimlerle anılabiliyor.

Hangi il, ilçe yada sanayi bölgesinde olursanız olun, sağlık raporunuz olmadan ne yazık ki işletmelerde çalışamazsınız.

Sağlık raporu her işe girişte alınmalımıdır?

Evet Sağlık Raporu her işe girişte alınmalıdır.

08.09.2021
5.386
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?