2017 Yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü iş birliği ile “Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitimi” konu başlığıyla gerçekleştirilen çalıştay’da Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Kütahya, Yalova, İzmit gibi Sanayi şehirlerinde özellikle İnşaat sektörü ve Ağır sanayide gerçekleştirilen Yüksekte Çalışma işlerinde çalışanların, Yüksekte Çalışma Eğitimi ‘nin verimliliğinin nasıl arttırılabileceğine dair konuların tartışıldığı bir platform oldu, Çalıştayın üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen raporda bulunan Yüksekte Çalışma Eğitimi öncelikleri ve gereklilikleri, İSG Profesyönellerinin ve Yüksekte Çalışma Eğitimi Eğiticilerinin yol gösterici belgelerinden biri olmaya devam ediyor.
Yüksekte çalışma işlerinde yaşanan kazalar halen çalışma hayatının önemli sorunlarından biridir. İnsan faktörünü düşündüğümüzde, Yüksekte güvensiz çalışma, dünyada ve ülkemizde yaşanan ölümlü iş kazalarının en önemli etkenlerinden biridir. Bu sorunun çözümü için eğitim konularından, idari ve teknik proseslerde revizyona ihtiyaç duyulduğunun en büyük kanıtı olarak görmek yanlış olmayacaktır. Bugün halen yaşanan yüksekte çalışma kazalarında eğitim eksikliği ve eğitim yetkinliği tartışma konusu olmaktadır.
Yüksekte Çalışma Eğitim Fiyat Teklifi Formu
Yüksekte çalışma konusunda, Yüksekte Çalışma Eğitimi için en belirgin mevzuat hükmü olarak Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde bulunan “yüksekte çalışma alanlarında bulunan çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eğitim verilir” ifadesi bulunmasına rağmen yüksekte çalışma eğitimi ‘nin detaylarından yoksun bırakılmış olması Yüksekte Çalışma Eğitim konularının mevcut şartlara bırakılmasına neden olmuş, Eğitimin konu sınırını çizmemiş olmasının yanında bu eğitimi verecek çalışanların yani Yüksekte çalışma eğitimi eğiticilerininde kriterlerine mevzu hukuk bir tanımlama getirmemiştir. 6331 Sayılı Yasa süresince İSG faaliyetlerinde çalışanların Yüksekte Çalışma Eğitimlerinde gördüğü eksikliklerin giderilmesi yönünde önemli soruların bulunduğu bu çalıştay inceleme raporu, Yüksekte Çalışma Eğitimi konusundaki sorunlara ışık tutmayı amaçlamaktadır.
İlgili tarihlerde gerçekleştirilen Yüksekte Çalışma ve Yüksekte Çalışma Eğitimi hk çalıştayın, en büyük amaçlarından birisi ise yüksekte çalışma konusunda verilecek eğitimlerin içerik ve standardı ile ilgili ileride yapılacak olan yasal düzenlemelere kaynak oluşturmayı hedeflemiştir. 39 Kişinin Çalıştay’da bulunan sorulara yanıtı sonrası oluşturulan Yüksekte Çalışma eğitimi Ön Değerlendirme Raporu ilgili çalıştay yazı dizimizin sonunda etraflıca ele alınacaktır.