trende

PKD Hazırlama Sıkça Sorulan Sorular

PKD Hazırlama Sıkça Sorulan Sorular

Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlama Danışmanlığı

Özellikle Boya, Tiner vb gibi kimyasallar, Toz ve gaz, gıda ürünleri (tahıl ve buğday) yada gübre gibi kimyasal, organik ve inorganik bileşenlerin kullanıldığı alanların tümünde çalışanların patlayıcı ortamların risklerinden korunması amacıyla patlamadan korunma dökümanı hazırlanması kanuni bir zorunluluktur.

Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlama Hizmetleri için aşağıdaki bağlantılardan yada iletişim numarasından bize ulaşabilirsiniz.

PKD Ücreti ve Detaylı bilgi için İletişim Kanalları

PKD Nedir?

Pkd adını sıkça duymaya başladıysanız, pkd nedir diye araştırıyorsanız, iş güvenliği konuları ile ilginiz olmalı, yada iş müfettişleri tarafından yapılan bir denetimle karşı karşıya olmalısınız. Çalışanlarınızın patlayıcı ortam risklerinden korunması hakkında işveren tarafından yapılması gereken önemli konulardan biride patlamadan korunma dökümanı hazırlanması ve buradaki kurallara uygun şekilde önlemlerin alınarak çalışanların patlayıcı ortam risklerinden korunması ilkesine uygun çalışmaların işyerinde uygulanması aşamalarının pkd ‘de belirtilmiş sistematik adımlarının kısaltılmasıdır.

Patlamadan Korunma Dökümanı ‘nın kısaltması olan pkd iş sağlığı ve güvenliği sektöründe sık sık duyduğunuz terimlerden biridir.

İSG, EK-2, PKD, OSHA İSGKATİP, İSGGM vb. isg sektöründe sıkça duyacağınız bu kısaltmalar, İSG Sektörünün candamarı niteliğinde önemli bilgileri barındıran kurum, uygulama yada dökümanlardan bazılarıdır. İSG açısından en son ve güncel bilgilere ulaşmak için halimasa.com.tr/ adresini takip edebilirsiniz.

Ex işareti ne anlama geliyor?

PKD Dökümanında sayfanın en başında gördüğünüz kısaltmalardan biri olan Ex kısaltması Exproof kelimesinin kısaltmasıdır. Amerika ve Avrupa da patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanların patlamadan korunma özelliklerini belirtmek için kullanıldığı gibi patlayıcı ortamların belirtilmesinde uyarı işaretlerinde de sık sık kullanılmaktadır.

Patlamadan Korunma Dökümanında bulunan Zone ve Salınım Nedir?

Patlamadan korunma dökümanını hazırlarken, önemli tanımlardan biri zone ATEX yönetmeliği yada Çalışanların patlayıcı ortamların risklerinden korunması hk yönetmelikte geçtiği üzere tehlike bölgelerini ifade etmektedir Bölge 0 Bölge I Bölge II gibi tehlike bölgeleri sınıflandırmaları bulunmaktadır.

PKD Örneği Var mı?

Patlamadan Korunma dökümanı 2013 yılından bu yana düzenleniyor olsa da risk değerlendirmesinde olduğu gibi paylaşımı sık yapılan bir uygulama değil bu nedenle pkd örneklerini internette pek bulunmuyor.

PKD Hangi İşletmelerde Ne Zaman Hazırlanmalı

Patlamadan Korunma Dökümanı, gaz ve tozlara bağlı olarak patlayıcı ortamların oluşma ihtimalinin bulunuduğu alanların tümünde hazırlanması zorunludur. İlk paragrafta belirttiğimiz üzere, gıda, mobilya, otomotiv, endüstriyel üretim alanlarının çoğunda kullanılan hammadde yada ara maddelerdeki patlayıcılık tehlikesi bulunan malzemelerin kullanıldığı tüm sektörlerde hazırlanması zorunlu bir dökümandır. PKD Genellikle kurumsal firmalarda, özellikle uluslararası şirketlerle çalışılması durumunda iş müfettişi denetimlerinden daha önce ilgili doküman istenmektedir. Bazen haberli, bazen habersiz şekilde gerçekleştirilen iş sağlığı ve güvenliği yönünden yasayla konulan, devletin sorumluluklarından biri olan denetim görevini icra etmek amacıyla iş müfettişleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde de şirket içerisinde patlama riski bulunan alanlar (zone) için patlamadan korunma dökümanı, pkd hazırlama hizmetinin alınması iş müfettişlerince talep edilebilir.

Patlamadan Korunma Dökümanı Geçerlilik Süresi Var mı?

Hazırlanan PKD için yönetmelik üzerinde tanımlanan net bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Ancak bu dökümanlarda işyerine ve yapılan işe özgü olması sebebiyle işyerinde yapılan işlerde bir proses değişikliği olduğunda yada yeni bir kimyasal maddenin üretime katılması, depolama alanlarında kimyasal maddelerin artması, yeni tehlikeli bir ekipmanın alınması ( akülü forklift alınması durumunda bir şarj istasyonunun kurulması, ilgili akü şarj alanı bölge zone olarak tanımlanacağı için bu alana özgü bir patlamadan korunma dökümanı hazırlanmalıdır.) gibi durumlara bağlı olarak PKD yenilenmeli, yada yeni oluşturulan tehlikeli alanlar için patlamadan korunma dökümanı oluşturulmalı, mevcut pkd ye eklenmelidir.

Patlamadan Korunma Dökümanı Kim Tarafından Hazırlanmalı

Patlamadan Korunma Dökümanı, Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlama Eğitimi almış personeller tarafından hazırlanmaktadır. Bu konuyla ilgili genelde iş güvenliği uzmanlarının ilgi alanında olması sebebiyle iş güvenliği uzmanı sertifikasına sahip kişiler tarafından, üniversiteler yada sürekli eğitim merkezleri tarafından verilen Patlamadan korunma Dökümanı hazırlama eğitimi veren kurumlardan alınan eğitimle birlikte işletmelere patlamadan korunma dökümanı, pkd hazırlama hizmeti sunulmaktadır.

PKD Belirli bir meslek grubunca mı hazırlanmalı?

Patlamadan Korunma Dökümanı hazırlamak için Kimya Mühendisi, Kimyacı, yada Makine mühendisi olmak şart mı? Gibi sorular bazen gelebiliyor, bununla ilgili zaman zaman ÇASGEM de dahil olmak üzere, İş Güvenliği Teknikeri olun, yada mühendis, teknisyen… Bu eğitimi

PKD Hazırlama Uygulamaları Var mı?

Patlamadan korunma dökümanı hazırlama amacıyla uygulamalar geliştirilmiştir. Ancak programları kullanmak yerine Excel de ATEX yönetmeliğinde patlama oluşma risk bölgelerini belirten Excel uygulamaları ile kullanan PKD uzmanlarının olduğunu da söyleyebiliriz.

PKD Uygulaması Ücretli mi?

Piyasada patlamadan korunma dökümanı hazırlayan uygulamalar (yerli ve yabancı) ücretli ve ücretsiz sürümler bulunuyor. Türkiyede bulunan pkd uygulamalarını kullanmak için bir ücret ödemeniz gerekiyor. Kiralama metodu bu uygulamalarda kullanılmıyor. Ancak yurt dışı menşeili uygulamaları kullanmak isterseniz, bu uygulamaları kullanmayı deneyebilir, beğenirseniz satın alabilirsiniz. Ücretsiz sürüm bir pkd uygulaması arıyorsanız Excel de hazırlanan tabloları kullanabilirsiniz.

Excel Uygulamaları ile Hazırlanan PKD kabul oluyor mu?

PKD Hazırlama programları ile bazı formatları hazır bulabilirken, Excel hesaplama yöntemlerinde matbu işlemler için Word dosyası ve bunu birleştirmek için Excel uygulamasını kullanarak, buradaki verileri otomatik olarak Excel uygulamasından çekebilirsiniz.

Bu yönüyle ister hazır paket program kullanın isterseniz pkd yi excel ve Word birleştirerek hazırlayın, iki türlü de geçerli olmaktadır. Burada patlamadan korunma dökümanının geçerliliğine dair en önemli kanıtlar yapacak olduğunuz hesaplamalar ve bu hesaplara göre çıkan patlama riski olan bölgelerin kategorisi ve bu kategoriye uygun ekipman önerilerinizi yada mühendislik önlemlerinizin bulunduğu kısımlardır.

Patlamadan Korunma Dökümanı Ücretleri?

İşletmenin yaptığı iş, büyüklük, salınım noktaları, zone (bölgeler), gibi değişken sebeplerle sabit bir fiyat vermek çok mümkün olmamaktadır. Patlamadan korunma dökümanı hazırlanacağı işyerine ve işyerinde bulunan tehlikeli alanlara göre farklılık gösterdiği için, birebir görüşme ile işverenin bilgilerine göre pkd fiyatı belirlenir.

Bölge Yada Salınım Sayıları Patlamadan Korunma Dökümanı Ücretlerinde belirleyici kriterdir.

Patlayıcı ortam risklerini belirlemek için hazırlanan dökümanın fiyatını belirleyen en önemli etken tehlikeli alanların sayısı önem arz eder. Örneğin, bir mobilya üretimi yapıyorsunuz. Kurutma, yaş boya, manuel boya, otomatik boya, zımpara gibi alanlarınız var, bu işlemlerde kullanılan kimyasallar, toz boya, tiner, yaş boya vb gibi patlama riski bulunan kimyasal maddeler kullanıyorsunuz, bunlarıda depoladığınız bir alan var, bu durumda en az 6  7 nokta (zone yada bölge) pkd hazırlanması gereken bölge sayısı çıkacaktır. Bu nedenle de Patlamadan korunma dökümanı ücreti bu sayıya göre belirlenecektir.

Yada tehlikeli gaz ve buharları (lpg, cng, asit buharı vb.) borularla taşıyorsunuz, dirsekler, kaynak noktaları, vanalar, gaz ve buhar kaçış noktaları ölçüm yapılması, hesap yapılması gereken salınım noktaları olarak karşımıza çıkacağı için bu noktalar için yapılacak hesaplamalar da yine pkd ücreti için belirleyici sayılar olarak görülebilir.

Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

PKD hazırlanırken, işyerinde kimyasalların depolandığı alanlar, kullanılan kimyasalların MSDS formları dolayısıyla bileşenlerin patlayıcı özellikleri, işletmede kullanılan miktar ve mevcut bulunan stok miktarı önem arz etmektedir.

Bu ekipmanların bulunduğu alanlarda girişlerde anti statik levhaların bulunması, kullanılan aydınlatma ekipmanlarının exproof özellikte olması, patlayıcı toz ve gazların ortama yayılmasını engelleyecek cebri yada doğal havalandırma sistemlerinin özellikleri, özellikle kanal gibi emici yada itici sistemler kullanılıyorsa burada kullanılan fanlarında exproof özellikli olmasına dikkat edilmelidir.

Patlamadan Korunma Dökümanı Ne Kadar Sürede Hazırlanır?

PKD hazırlama için işyerine keşif (ortalama işletmenin büyüklüğüne göre minimum 1 en fazla 1 hafta sürüyor.) sonrasında eksikliklerin ortaya çıkarılması, Bölge hesapları yapılarak, doküman ana taslağının oluşturulması ve ortamdaki eksikliklerin tamamlanması (bu işlemler işveren tarafından yapılması gerektiği için bütçe ve zamanına bağlı olarak 1 hafta gibi bir zaman alabiliyor) sonrasında ise bu eksikliklerin giderilmesi ile birlikte minimum 3 maksimum 2 hafta gibi bir süre sonunda patlamadan korunma dökümanı hazırlanabilir. Bu nedenle patlamadan korunma dökümanı hazırlama için bir danışmanlık hizmeti alacaksanız. Denetim gibi süreçlerinizde zaman baskısını da hesaba katmanız gerekmektedir.

11.04.2022
1.333
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?