Tam İdrar Tahlili işe giriş sağlık kontrollerinde sıkça kullanılan tetkikler arasındadır. Çalışan adaylarının işe giriş evraklarında TİT, Tam İdrar Tahlili, TİT Tam İdrar Tahlili, İdrarda Mikroskobik inceleme gibi isimlerle yer alır.
Tam İdrar Tahlili ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz.
TİT olarak da bilinen tam idrar tahlili genelde idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbreklerle ilgili sorunlar ya da diyabet varlığını belirlemek için yapılır. Ayrıca idrar testi kadınlarda gebelik testi içinde kullanılır. Mikroskobik, kimyasal inceleme yöntemleriyle yapılan tam idrar tahlili, gözle ‘de (berrak, koyu sarı vb.) kontrol edilmektedir. TİT Tam İdrar Tahlili Sistemik hastalıkların teşhisinde belirleyicidir.
Tam İdrar Tahlili neden yapılır?
6331 Sayılı kanun çerçevesinde çalışan adaylarından bazı tetkikler işyeri hekimi tarafından istenir. Çalışanlardan istenen tahlillerden biri olan Tam idrar tahlili, sistemik hastalıkların tanısında önemli bir yer tutar. Ayrıca böbrek, üriner sistem rahatsızlıkları ile ilgili önemli bilgiler barındırır. Kadın çalışan adayları için yapılan tam idrar tahlili testleri gebelik takibi için oldukça önemlidir. İdrar tahlili sayesinde Diyabet, böbrek ve karaciğer sorunları ile birlikte İYE – idrar yolu enfeksiyonu tespiti için sıkça başvurulan bir tahlil yöntemidir. Bu konularda Tam İdrar Tahlili işyeri hekimleri tarafından sıklıkla çalışanlardan talep edilmektedir.
Tam İdrar Tahlili nedir?
İdrarın incelenmesi, TİT Tam idrar tahlili veya idrar analizi gibi adlarla anılır. Farklı mikroskobik ve kimyasal inceleme ile idrarda bulunan metabolitler ile bakterilerin normal anormal durumları kontrol edilir. Tespiti yapılan bir diğer önemli konu ise hücresel elemanlardır.
Tam İdrar Tahlilinde hangi değerler bulunur?
TİT Tam idrar analizinde, idrar numunesi kimyasal, fiziksel olarak farklı parametrelere göre analizi yapılır. Kimyasal olarak incelenen idrar tahlilinde bilirubin, protein, glukoz, ürobilinojen, nitrit ve keton parametrelerine bakılır. Fiziksel tahlilde ise idrarın kokusu, pH değerleri, görünümü, dansite gibi parametrelere bakılır.
Tam İdrar Tahlili nasıl yapılır?
Konunun başlangıç kısmında belirttiğimiz üzere, Tam İdrar Tahlili kimyasal, görsel, mikroskobik olarak yapılır. Teknolojik gelişmelerin eşliğinde yeni deneyim gözlemleride artacaktır.
Laboratuvarda, idrar reaktif şeritler veya yağ çubukları adı verilen özel olarak işlenmiş kağıt şeritlerine konulmaktadır. Bunun sonucunda idrarın ne kadar asidik olduğu, kan, protein veya şeker içerip içermediği hakkında bilgi edinilmektedir.
İdrardaki kokular, bazı hastalıkların teşhisine yardımcı olur. Renkgindeki koyuluk, keskinlik, bulanıklık veya kahverengi ve kırmızı renklerde olması idrarda kan ve irin tespitini sağlar. Böbrek taşlarının oluşumu idrar tahlilinin görsel incelemelerinde teşhis edilebilir.
İdrarda kırmızı, beyaz kan hücreleri, tümör hücreleri veya bakteriler idrardaki katı haldeki cisimlerin mikroskobik ortamda gözlemlenerek ortaya çıkarılmaktadır.
Tahlil yapılan laboratuvarda, alınan idrar numunesi özgül ağırlığı ölçülerek, idrarın konsantre veya seyrelti oranı tespit edilir.
Tam İdrar Tahlili Uyuşturucu Testi
İdrar yolu enfeksiyonları, madde bağımlılığı, diyabetik hastalıklar başta olmak üzere bir çok hastalığın teşhisinde tam idrar tahlili yapılır. İdrarda uyuşturucu testi ise farklı derivasyonlara sahiptir. Bununla birlikte daha derinlemesine bir çok teste tabi tutularak, hastalıkların teşhisi ile birlikte tedavi yöntemlerinin belirlenmesi içinde bir çok idrar testi yapılmaktadır.
Tam idrar analizinde strip mikroskopi nedir?
Özel kimyasal maddeler ile kaplanmış bir plastik çubuğun idrar içine daldırılarak idrardaki renk değişimlerinin incelenmesi işlemidir. Bu renk değişimlerine göre idrarda bulunan maddelerin miktarları tespit edilmekte ve normal olup olmadığı araştırılmaktadır.
Tam idrar Tetkikini Kimler Yaptırmalıdır?
Tam idrar tahlili, özellikle böbrek ve üriner sistem hastalıklarını temel alan çalışmaların yapıldığı işyerlerinde işyeri hekimleri tarafından çalışan adaylarından istenir. Çalışma alanında kullanılan kimyasal özellikli maddeler, fiziksel çevre ortamında bulunan tozlar bu hastalıkları tetikleyebilir. Bu tip işyerlerinde çalışmak isteyen adaylarda mutlaka tam idrar tahlili istenmeli ve rutin kontrollerle üriner ve böbrek sistemi hastalıkları gözlem altında tutulmalıdır. Diyabet hastalığı, Kan ve endokrin hastalıklarının tanı ve takibi içinde önemli bir tahlil olduğunu söyleyebiliriz.
Tam idrar tahlil sonucu ne zaman belli olur?
Tam idrar tahlili sonuç süreleri laboratuvarların çalışma metotlarına göre değişiklik göstermekle birlikte 1 – 3 saat arasında tahlil sonuçları çıkmaktadır.İdrar kültürü, İdrarda uyuşturucu testi gibi ileri tetkiklerde ise kültür sonuçlarının işleme metotlarındaki farklılıklar, üreme durum kontrolü gibi etkenler sebebiyle 1-3 iş günü içinde sonuçlar çıkmaktadır.
Tam idrar tahlili için Numune nasıl verilmelidir?
Tam idrar tahlilinde idrar numunesi verilirken çalışan adayı; genital bölgesini temizlemeli, idrarın ilk kısmını dışarı atmalı, sonrasında kapta belirtilen miktar kadar idrar kabına boşaltmalıdır. İdrar kabı kapağı kapatılarak, numuneler laboratuvardaki numune kabına bırakılmalıdır.
Tam idrar tahlili hakkında sıkça sorulan sorular
İdrar tahlili, diğer numunelerde olduğu gibi özen gerektiren ve canlı organizmaların inceleniyor olması sebebiyle zaman konusu çok önemlidir. Bu nedenlerle genel olarak evde verilmesi tavsiye edilmemektedir. Ancak uygun koruma ekipmanlarının mevcut bulunması durumunda, alınan idrar tahliline ait numunelerin hızlı bir şekilde laboratuvara ulaştırmak kaydıyla evde idrar numunelerinin alınmasında bir sakınca yoktur.
Çalışma adayının 6331 sayılı kanun gereğince kamu hizmet sunucuları olan hastanelerde sağlık raporu için gerekli tahilleri yaptırması kanunen yasaktır. Bu nedenle çalışma raporu için talep edilen idrar tahlillerinin sabit tıbbi tetkik mekanlarında verilmesi gerekmektedir.
Çalışma adayının 6331 sayılı kanun gereğince kamu hizmet sunucuları olan hastanelerde sağlık raporu için gerekli tahilleri yaptırması kanunen yasaktır. Bu nedenle çalışma raporu için talep edilen idrar tahlillerinin sabit tıbbi tetkik mekanlarında verilmesi gerekmektedir.Çalışma adaylarının gebelik durumlarının işyeri hekimleri ve kanuni izinler gibi sebeplerle dikkatle üzerinde durulan bir durumdur. İdrar tahlili, gebelik sürecinde sık başvurulan tahlillerden birisidir. Gebelik kontrolü için öncelikle kan testi, ayrıca idrar numunelerinden anlaşılır.
Çalışan adayının, Ek-2 İşe Giriş Sağlık Raporu belgesinde gebeliğe dair özel durumları belirtilmeli. Çalışan böylelikle çalışma alanında gebeliğe tehdit oluşturabilecek ortamlarda çalışmasının önüne geçilmelidir. İşe Giriş Sağlık raporu için gerekli olan bu tahliler gördüğünüz üzere sekonder koruma kapsamında bir çok hastalık ve tehlikenin farkedilerek önlenmesine çalışanın zarar görmesine engel olmaktadır.
Tam idrar tahlilinde beyaz kan hücreleri idrar yolu enfeksiyonuna, kırmızı kan hücreleri idrar yolu taş hastalığı bulunabileceği değerlendirilir. İdrarda glukoz, şeker hastalığı tanısına yardımcı olur. Protein bulunması durumunda preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) varlığı olarak değerlendirilir. Bu nedenle bu tip durumlarda düzenli idrar tahlili de işyeri hekimi, yada aile hekimi tarafından talep edilebilir.
İdrar kabına harici bir maddenin karışması önlenmeli, 50-60 mililitre kadar idrar yeterli olacaktır.
Hayır, Tam İdrar Tahlili vermeniz için aç/tok olmak önemli değildir. Ancak yinede kullanılan ilaçlar, bitkisel ya da diyet takviyeleri tahlil sonuçlarını etkiler. Testten önce alınan ilaç, vitamin takviye besin gibi bilgiler mutlaka işyeri hekimine bilgi verilmelidir.
İdrar tahlili yukarıda sayıldığı gibi idrardaki mevcut durumu izlemek amacıyla yapılır. İdrar kültürü ise bakterileri tespit için yapılır. Bu açıdan idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. İdrar kültürleri, idrar tahlili testlerinden farklı olarak değerlendirilir. İdrar tahlili neticesinde enfeksiyon mevcutsa işyeri hekimi idrar kültürü isteyebilir. İdrar kültürü ile birlikte enfeksiyon kaynağındaki bakteri tipleri belirlenebilir.