trende

Paratoner Periyodik Kontrolü

Paratoner Periyodik Kontrolü

Paratoner Periyodik Kontrolü Hizmetlerimiz ‘de

EKİPNET Sistemine Kayıtlı Kalıcı Kayıt Numarasına sahip alanında uzman ekiplerimiz tarafından hızlı bir şekilde Paratoner Tesisatı Ölçüm Raporu almak için bizimle aşağıdaki bağlantılar üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Paratoner Ölçümü Nedir?

Paratoner , diğer adıyla Yıldırımdan korunma sistemleri, iş yerlerinde Yıldırım sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan korunmak amacıyla kullanılmaktadır. Paratoner sistemleri ülkemizde 6331 Sayılı Kanun ve İş Ekipmanlarının sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği ( periyodik kontrol yönetmeliği adıylada anılır.)kapsamında her yıl Kalıcı kayıt numarasına sahip Ekipnet ‘e kayıtlı Elektrik veya Elektronik Mühendisleri vb. gibi Elektriksel ölçüm yapmaya yetkin personeller tarafından düzenli olarak kontrol edilir. Bu kontrol sonrasında Paratoner tesisatının uygun olduğunu belirten, yada uygunsuzluklarını belirtip, yapılması için süre tanıyan Paratoner Ölçüm raporu düzenlenir.

İşyerlerinizde öncelikle çalışanlarınızın ve sonrasında kullandığınız ekipmanların yıldırım zararlarından korunması amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu tarafından zorunlu kılınan periyodik kontrol raporu, her yıl yetkili personel tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

İşyerlerinizde bulunması muhtemel Yıldırımdan Korunma Sistemleri Hk. Aşağıdaki açıklamaları okuyabilirsiniz.

Franklin Çubuğu: Franklin çubuğu yıldırımdan korunma tesisatında en önemli amaç, çatının en yüksek kısmına takılan cihaz yardımı ile yıldırımı bu çubuğun sivri ucuna çekerek yıldırımı güvenli bir şekilde toprağa iletmeyi amaçlar, koruma alanının çok sınırlı olması Franklin çubuğu paratoner sistemlerinin dezavantajları arasında yer almaktadır.

Active Paratoner: Aktif Paratoner Sistemlerinin kurulumu kolay olması sebebiyle tercih edilen paratoner, yıldırımdan korunma sistemleri arasında yer almaktadır. Kurulum kolaylığının yanında koruma çevresi de franklin çubuğundan daha geniş bir alanı koruma altına almaktadır.

Radyoaktif paratoner sistemleri
RadyoAktif paratonerler

RadioActivite Paratoner: Radyoaktif paratoner sistemleri, Bir çok ülkede yaydığı radyasyon kirliliği, buna bağlı hastalıklar sebebiyle üretimi yasaklanmıştır.

Faraday Kafesi: Yıldırım Yakalama ucu, iniş iletkeni ve Toprak sistemi bileşenlerinden oluşan Faraday kafesi paratoner tesisatında, kurulum maliyetinin yüksek olması ve zorluğu tercihi azaltmasına rağmen en önemli koruma sağlayan yıldırımdan korunma tesisatlarından biridir.

Paratoner Ölçümünü Kimler Yapar?

İş Ekipmanlarının Kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği 2.3 Tesisatlar başlığında;

2.3.1. İlgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda bir yapılır.

2.3.2. Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner tesisatı ile akümülatör ve transformatör ve benzeri elektrik ile ilgili tesisatın periyodik kontrolleri elektrik mühendisleri, (Ek ibare:RG-23/7/2016-29779) (2) elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.

Yukarıdaki yönetmelik metinleri açık olarak paratoner sistemlerinin kimler tarafından periyodik kontrol raporunun düzenleyebileceğini açıklamaktadır. Bu anlamda paratoner tesisatı ile ilgili periyodik kontrolleri EKİPNET sisteminde Kalıcı Kayıt numarası ile kayıtlı elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından paratoner tesisatı periyodik kontrolleri gerçekleştirilebilmektedir.

İşyerinizde bir elektrik, elektronik mühendisi var. Paratoner Ölçümünü ise mantıklı olarak onun anlayacağını düşünerek personelinize yaptırmayı düşünebilirsiniz. İnternetten bir araştırma yaptınız ve örnek bir paratoner ölçümü periyodik kontrol raporu örneği buldunuz. Ve Personelinize bu raporu düzenlettirip imzalattırdınız.

Ne yazıkki düzenlediğiniz belge Bakanlık denetimlerinde geçerli bir paratoner ölçüm raporu özelliğini taşımayacak ve eksiklik olarak size geri dönüş sağlayacaktır.

Geçerli bir paratoner ölçüm raporunu ancak EKİPNET ‘te kalıcı kayıt numarası K12345678 gibi sahibi olan personeller tarafından yapılacağını unutmayın.

Paratoner Ölçüm Raporu Nasıl Düzenlenir?

EKİPNET kalıcı kayıt numarasına sahip, paratoner ölçüm raporu düzenlemeye yetkin personel tarafından yapılan ölçümlerle paratoner sisteminin uygun olması durumunda Paratoner Ölçüm Raporu belgesi düzenlenir. Bu belgeyi İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili diğer evrakların bulunduğu İSG Klasöründe saklayabilir ve Bakanlık denetimlerinde ilgili Müfettişlere gösterebilirsiniz. Paratoner Ölçüm Raporu ‘nda işyerinize ait paratoner, yıldırımdan korunma tesisatının ölçüm sonuçlarını ve uygun yada uygun olmayan alanlarını görebilirsiniz. Paratoner ölçüm raporunuzun uygun olmaması durumunda ilgili eksikliklerin tamamlanarak 10 gün içinde ücretsiz tekrar muayenesi yaptırmayı talep edebilirsiniz.

Paratoner ölçüm ve kontrol işlemlerinde aşağıdaki başlıklar incelenir;

  • Paratoner topraklama ölçümü
  • Çatı Bağlantı Noktası üst uç kontrolü,
  • İndirme iletkenleri ve Koruma Borusu Kontrolü
  • Muayene klemensi kontrolleri

Paratoner Periyodik Kontrolü Kaç Yılda bir yapılmalı?

Paratoner sistemleri, iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği ek Tablo3 başlığında görebileceğiniz üzere en geç yılda bir kez paratoner ölçümü raporu düzenlenmelidir.

Paratoner Periyodik Kontrolü Yönetmeliği

Paratoner periyodik kontrolü için sürekli aranan terimlerden biri olan paratoner yönetmeliği, kendi adıyla müteşekkil bir mevzuat bulunmamaktadır. Ancak Binaların Yangından Korunması hk yönetmelikte, aşağıdaki görebileceğiniz üzere bina ve yapılardan yangından korunma tesisatının yapılmasını zorunlu kılmaktadır. İlgili mevzuat için şu linke tıklayın (Madde 53 e göz atabilirsiniz)

Bina bölümleri ve tesisler
MADDE 53- (1) Binaların yangın bakımından kritik özellikler gösteren kazan daireleri, yakıt depoları, sobalar ve bacalar, sığınaklar, otoparklar, mutfaklar, çatılar, asansörler, yıldırımdan korunma tesisatı, transformatör ve jeneratör gibi kısımlarda alınacak tedbirler bu Kısımda gösterilmiştir.

11.12.2021
3.092
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?