trende
PKD Nedir?

Toz Patlamaları, Gaz Patlamaları, sadece ülkemizle sınırlı kalmadan tüm dünyada önemli iş kazalarına neden oluyor. Bunların yarattığı olumsuz sonuçları azaltmak adına alınması gereken önlemlerden biri de Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanmasıdır. Peki PKD nedir?

PKD Ücreti ve Detaylı bilgi için İletişim Kanalları

Fransızca kökenli “ATmosphères EXplosibles” yani “Patlayıcı Ortamlar” söz öbeğinden almış olan PKD, Çalışanların ve çalışma çevresinin patlayıcı ortamlardan korunması ile ilgili alınması gereken mühendislik tedbirlerini ortaya koyan Patlamadan Korunma Dökümanı ‘nın kısaltılmış halini ihtiva ediyor.

Örn: ABD’nin Teksas eyaletinde patlama 14 ölü- 18.04.2013 12:00

Ülkemizde, 6331 Sayılı Kanun 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu maddesine dayanılarak çıkarılan Çalışanların Patlayıcı ortamlardan korunması hk. yönetmelik kapsamında, toz patlaması, gaz patlaması, basınçlı ortam tehlikeleri taşıyan alanlarda PKD Hazırlama, diğer Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlama konusunda ya işveren kendisi, görevlendirdiği kişiler yada profesyönel firmalardan hizmet alarak Patlamadan Koruma Dökümanı hazırlanmasını sağlamalı, burada yer alan patlama tedbirlerine uymalı ve uyulduğunu denetlemelidir.

Patlamadan korunma dökümanı hazırlama hizmetinde sahaya gelinerek saha içerisinde ortama ait tehditler birebir gözlemlenerek çalışmalar gerçek değerler üzerinden yapılmaktadır.
PKD, Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlama esnasında alan ölçümleri yapılmaktadır.

PKD’NİN AMACI NEDİR VE NE ZAMAN HAZIRLANMALIDIR?

PKD hazırlamanın amacı, dolaylı olarak osgb firmaları aracılığıyla sunulan çalışan sağlığı ve güvenliğini sürdürmek, geliştirmek. Patlayıcı ortam oluşmasını önlemek, önlenemeyen durumlarda patlamanın zararlı etkilerini azaltacak önlemleri almaktır.

Patlamadan korunma dökümanı, patlama tehlikesi olan işyerlerinde çalışmaya başlanmadan önce hazırlanması gerekmektedir.

Müfettiş Denetimlerinde PKD belgesi soruluyor mu?

Çalışma bakanlığı denetimlerinde müfettişler, patlama riski bulunan işyerlerinde sordukları belgelerin başında PKD gelmektedir. Ancak bu belgeyi sadece müfettişlere ibraz edilecek bir belge olarak görmek. Hazırlanacak Patlayıcı koruma dökümanının gerçek verileri göstermesini engelleyeceği gibi, alınacak önlemlerinde göz ardına itilmesine sebep olacaktır. Bu nedenle PKD ‘nin önemini anlamak için, profesyönel ekiplerce PKD ‘nin hazırlanması ve Patlamadan Korunma dökümanında mutlaka mühendislik hesaplarının uygulanarak, önlemlerin rakamsal net değerlerle sağlandığının teyit edilmesi gerekmektedir.

Malesef zaman zaman farklı bursa osgb firmalarında çalışan isg profesyönelleri tarafından hazırlanan risk analizlerini incelediğimizde, sadece kopyala yapıştır ile yapılan risk değerlendirmesi dökümanı gibi Patlamadan Korunma Dökümanı ‘nıda bu derecede görmek. Çalışma ortamındaki tehlikeleri sadece halı altına süpürmekten ibaret kalacağı unutulmamalıdır.

PKD sadece çalışan sağlığı açısından düşündüğümüzde sadece çalışanın kendisi yada işverenle ilgili değil, işyerindeki tüm değerler düşünüldüğünde devlet nezdinde de önemli bir belgedir. Bugün patlayıcı ortam riskleri sebebiyle bertaraf olan bir çok işyeri maden vs gibi faaliyetlerde yitirilen canlar, zarar gören mallar, tamamiyle milli bir servetin yok olması, onlarca, bazen yüzlerce ailenin yok olmasına sebebiyet vermektedir. Bu sonuçlada devlet açısından maddi bir yük olarak kalmakta, faaliyetine devam eden bir çok işyeri batmak durumunda kalmaktadır.

PKD dökümanı talebindeki artışlar…

Son zamanlarda PKD talebindeki artışın en önemli sebepleri ise, en son hatırladığınız üzere Gürsu, Otosansit gibi bursa sanayi bölgesinde yaşanan patlamalar sebebiyle artan denetimler olduğunu söyleyebiliriz.

Bursa OSGB Firmaları ‘ndan hizmet alan bu işyerlerinde patlama risklerinin tespit öneri defterine yazılmış olmasına rağmen, gerekli önlemlerin alınmaması sebebiyle hem işyerleri, hem çalışanlar hemde isg profesyönelleri ciddi mağduriyetler yaşamıştır.

PKD ‘ler hazırlanırken, Avrupa Birliği’nin talep ettiği “ZONE” (IEC 60079-10/1,2) hesaplama sistemine göre hazırlanması, çalışma ortamının tehlikelerini belirlerken uyulması gereken sınır değerleri yakalama açısından önemlidir.

HANGİ İŞYERLERİNDE PKD HAZIRLAMALIDIR?

Patlayıcı ortam oluşturma ihtimali bulunan her alanda oluşturulması gereken Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlama zorunluluğu bulunan çalışma alanlarına / işyerlerine bir örnek vermek gerekirse

  • Kimyasal analiz laboratuvarları,
  • Un, şeker, nişasta gibi organik patlayıcı tozlu çalışma faaliyetlerinin bulunduğu işyerleri
  • LPG ve diğer petrol ürünleri üretim, dolum ve dağıtım tesisleri,
  • Boya işlemi yapılan, üreten, depolayan işletmeler,
  • Boya ve tiner imalathaneleri ve bunların kullanıldığı iş yerleri,
  • Ham deri imalathaneleri,
  • Margarin, zeytinyağı ve diğer yağ imalathaneleri,
  • Kâğıt fabrikaları

PKD KİMLER TARAFINDAN HAZIRLANMALIDIR

Patlamadan korunma dokümanı tamamen sınır değerlere bağlı olması, patlamaya etken olan toz ve kimyasalın farklı reaksiyonları sebebiyle, disiplinler arası bir etkinlikle hazırlanarak, Mühendislik alanındaki profesyönel kişilerce hazırlanması gerçek tehlikeleri önlemek adına, işletmeniz için öncelikli olmalıdır. Bunun için öncelikle patlamaya temel teşkil edecek riskler belirlenmeli. Belirlenen riskler değerlendirilip, tehlike bölgesinin özelliklerine göre bir liste oluşturularak, bu listeye uyumlu halde eksiklikler tamamlanmalıdır.

Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlama ihtiyaçlarınız için işletmemizle 0551 254 56 38 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları (2)

    Whatsapp
    Halim ASA İSG Danışmanlığı
    Halim ASA İSG Danışmanlığı
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?