IGU, İSG Uzmanı, İş Güvenlikçi… iş güvenliği uzmanlarının saha denetimlerinde sık sık duyduğu zaman zaman düzeltmeye çalıştığı terimleri, 6331 Sayılı kanun ve yönetmelikler nezdinde tanımlamaya ne dersiniz?
İş Güvenliği Uzmanı ihtiyaçlarınız yada İSG alanındaki danışmanlık hizmetlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İş güvenliği uzmanı kimdir?
6331 Sayılı Kanun Madde 4 tanımlar kısmında belirtildiği şekilde, Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı ifade etmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİğinde belirtilen başlıca görevleri,
- Rehberlik
- Risk Değerlendirmesi
- Çalışma Ortamı Gözetimi
- Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
- İlgili birimlerle işbirliği
şeklinde sıralayabiliriz.
İş Güvenliği Uzmanı Yetkileri Nelerdir?
- İşyerinde hayati bir tehlike olduğunu bu ciddi tehlikenin önlenemez ve acil müdahale gerektirmesi halinde işi durdurmak için işverene başvurabilir.
- İşyerinin tüm bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili araştırma yapabilir, gerekli belge ve bilgilere ulaşarak çalışanlarla görüşebilir.
- İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işyerinin iç düzenlemelerine uygun olarak kurumve kuruluşlarla işveren bilgisi dahilinde iş birliği gerçekleştirebilir.
- Sadece tam süreli iş güvenliği uzmanlarının görevlendirildikleri işyerlerinde ilgili mesleki gelişimlerini sürdürmeye yönelik, seminer panel vb. organizasyonlara bir yıl içinde 5 gün kadar katılma hakkı bulunur, ve bu katılımdan dolayı ücretinden kesinti yapılamaz.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı olabilir?
Lise mezunu iş güvenliği uzmanı olabilir mi? İş Güvenliği uzmanı olabileceklerin uzun listesini yayınlamak yerine, mimarlık, mühendislik, fen edebiyat fakültesinden fizik, kimya, biyoloji mezunları ile teknik öğretmenler ile isg önlisans ve lisans derecesi ile bitiren kişiler iş güvenliği uzmanı olabilir. Daha detaylı bilgi ihtiyacı duyarsanız, ilgili yönetmelik Madde 8 ‘i okuyabilirsiniz.
İş Güvenliği Uzmanı Ne iş Yapar?
İş Güvenliği uzmanı yetkileri başlığında da belirtildiği gibi iş güvenliği uzmanı, işyerini isg açısından gözetim yapar, risk değerlendirmesi çalışmalarına katılır, ciddi önlenemez tehlikelerin olması durumunda işin durdurulması için işveren ‘e başvurur. Tespit edilen eksikliklerin yaptırma sorumluluğu işveren ‘e aittir.
Risk Analizi yapma, yaptırma konularındaki önlenemez (ben yaparımcılık) hatalar sonrasında zaman zaman malesef, bilgisizlikten dolayı, bugün sivil savunma planı, patlamadan korunma dökümanı gibi hem ciddi çalışma gerektiren, hemde emek ve zaman gerektiren işlerde bile ben yaparım diyen bir kısmı boşverirsek sadece danışmanlık hizmeti (ne yapılacağını anlatma, yol gösterme) haricinde bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Ancak kanuni yükümlülüklerini yerine getirmediklerinde (rehberlik kısmında örneğin önerilerini ve tespitlerini onaylı defter ‘e yazma zorunluluğu bulunmaktadır.) idari cezalarla karşılaşabiliyorlar.
İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Nekadar?
Her yıl kariyer sitelerinde yayınlanan ortalama maaşlar aslında sektörde alınan ücretlere yakın olduğunu söyleyebiliriz. Üzülerek söylüyoruzki asgari ücrete çalışan iş güvenliği uzmanlarının olduğunu görmezden gelmek gerçek hayattan uzak durmak anlamına gelebilir. Bu nedenle çalışma başlangıcının asgari ücret seviyelerinde olduğunu bazı canlı örnekler sebebiyle net olarak söyleyebiliriz.