Türkiye Kömür İşletmeleri, MYK Maden Komitesi tarafından hazırlanan, Yeraltı İş sağlığı ve güvenliği elemanı (Seviye 4) Ulusal Meslek Standardı yayınlandı. ¹
İş Sağlığı ve Güvenliği ‘ndeki Tüm ihtiyaçlarınız için aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz.
İlgili meslek standardının detaylarını okumak için şu linke tıklayabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ülkemizde çıkan her yönetmelik, tebliğ gerçekten çok önemli, sektörel isg uzmanlığı uzun zamandır, sektör profesyönellerince konuşulan konuların başında geliyor. Ancak bu konuyla ilgili ilki 2009 yılında Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası tarafından yayınlanan İş sağlığı ve güvenliği elemanı (İnşaat) taslağından sonra uzun bir ara boyuna İSG Meslek Elemanı ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamış, Bir kaç gün önce yayınlanan Yeraltı İSG Meslek Elemanı taslağı bu konudaki ikinci çalışma olma özelliğini taşıyor. MYK sitesindeki İnşaat İSG Meslek elemanı linki için tıklayabilirsiniz bu konudaki çalışmaların artarak Sektörel İş Güvenliği Uzmanlığı alanının önünü açmasını temenni ediyoruz.
Sektörel İş Güvenliği Uzmanlığı
2013 yılında yapılan sempozyumlarda, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çalışmalarıyla bir çok konuda iş sağlığı ve güvenliği alanında öncülük yapmış olan Mesut Toraman (Mesut Hocam) bu konuyla ilgili 2014 yılında yayınladığı bir yazıda bu konunun gerekliliği hk. açıklamalar yapmıştı.
İş Güvenliği Uzmanlarına Yardımcı Personel
Bu yayınlanan meslek elemanı taslaklarında ise farklı bir durum oluşturuluyor. İş Güvenliği uzmanı yani İSG Profesyöneli haricinde işyerinde tamamen iş sağlığı ve güvenliğinde işletmenin bünyesinde ataması olmayan kişiler, İş Güvenliği uzmanına yardımcı olarak görevlendirilecek ve İSG ile ilgili Ulusal meslek standardında belirtilen faaliyetleri güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktan sorumlu olacak.
İSG Meslek Elemanı Uygulaması Ne Zaman Aktif Olacak?
İş Güvenliği uzmanlarının özellikle çok dertli olduğu konulardan biri olan sürekli evrak çıkarma zorluğu gibi etkenler sebebiyle sahadaki en önemli yardımcılarından biri olacak olan İSG Meslek elemanı Çalışan Temsilcisi haklarının yanında bu konuyla ilgili etkin bir bilgi birikimine sahip gerçek bir İSG Temsilcisi olarak çalışacak bir meslek personelin bulunması İş Güvenliği Uzmanlarının yardımcı personel ihtiyacı açısından önemli bir eksikliği kapatmış olacaktır. Mevcut durumda işyeri hekimleri için gerekli olan yardımcı personel ihtiyacı diğer sağlık personeli ile gideriliyor. Toplamda çıkan meslek elamanı taslağına bakacak olursak bu konuyla ilgili de yakın bir dönemde çalışma beklenmiyor. Ancak İSG alanında bahsettiğim gibi çıkan her kanun, yönetmelik, tebliğ biz sektör takipçileri açısından hayati bir önem taşıyor. Sektörün sorunlarını göz önünde bulunduracak ve çözüme kavuşturacak önlemlerinde en kısa sürede kanuni olarak düzenlenmesini ümit ediyoruz.
Siz sektörel İş Güvenliği yada Sektörel İSG alanında ne düşünüyorsunuz, düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için aşağıdaki yorum formunu kullanabilirsiniz.