Forklift Periyodik Kontrolü ihtiyaçlarınız için aşağıdaki iletişim bilgilerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
konum almak için tıklayın
Bursa’da Forklift Periyodik Kontrolü İhtiyaçlarınız için hizmetinizdeyiz.
Forklift Periyodik Kontrolü Kimler Tarafından Yapılır?
Standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak uzman ve sertifikalı mühendislerimiz tarafından Forklift Periyodik Kontrolleriniz yapılarak, raporlarınız teslim edilmektedir. Kalıcı kayıt numarasına sahip makine mühendislerimiz tarafından oluşturulan raporlar ile iş ekipmanlarınızın güvenliğini dolayısıyla çalışanlarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.
Forklift Periyodik Kontrolü Hangi Standarda Göre Yapılmaktadır
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (6331) ‘na bağlı olarak çıkarılan, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ‘iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili asgari şartları belirterek. İşyerlerinde bulunan forklift vb ekipmanların sağlık ve güvenlik yönünden uygunluğunun rutin kontrolü için, Periyodik Kontrol şartını getirmiştir.
Yönetmeliklerden ayrı olarak Kalite standartlarında da iş makinelerinin periyodik kontrolleri açısından önemli referans noktası olarak anılan TS ISO 22915-2 Endüstriyel Kamyonlar- Kararlılığın Doğrulanması- Bölüm 2: Direk İle Dengelenmiş Kamyonlar
TS ISO 5057 Endüstriyel Araçlar-Kullanımda Olan Forklift Çatal Kollarının Muayene Ve Tamiri gibi başlıklarla Forklift Periyodik Kontrol standartları göz önüne alınarak yapılmaktadır.
Forklift Periyodik Kontrolleri Nasıl Yapılır
Görsel Kontrol
Forkliftin genel durumu, cam ve ayna, göstergeler, ön ve üst koruyucular, direksiyon topuzu, kumanda kolları, koltuk, emniyet kemeri, yangın söndürücü, lastik diş durumları ve bijonlar, egzos durumu, çatal kilit pimleri, kaldırıcı bağlantıları, gall zincirleri, hidrolik sistemi kontrol edilir.
İşlevsellik Kontrol
Yüksüz olarak test edilir. Ekipman hareket sınırları boyunca hareket ettirilir. Tepe lambası, geri vites ikazları, korna, far ve sinyaller, frenler, çatal-ataçmanın kaldırma indirme kontrolleri, tilt hareketleri kontrol edilir.
Statik-Dinamik Testler
Dinamik Test;
Kapasite diyagramının varlığına bakılarak ekipman yüklü halde test edilir. Yüklü olarak ekipmanın yürüme, durma, dönüş, fren, kaldırma-indirme ve tilt hareketleri yapılarak güvenli çalışması kontrol edilir.
Deney yükü kapasite diyagramına uygun bir ağırlıktır. Daha düşük test yükü ile test yapılacağı zaman, kapasite diyagramına göre yük ağırlık merkezi uzaklaştırılarak test yapılır. Kapasiteye uygun yapılamadığında deneyler Beyan Kapasitesi’ne göre daha düşük ağırlık ve uygun ağırlık merkeziyle gerçekleştirilebilir. Yükün çatal uzunluğunun dışına taşmamasına ve güvenli şekilde yerleştirilmesine dikkat edilmelidir. Deney yükü, ağırlığı bilinen, düzgün yayılı, test sırasında veya olası bir kaza durumunda yeni tehlikeler oluşturmayacak şekilde olmalıdır.
Yük, çevrede gerekli emniyet mesafesi bırakılarak ve kontrollü olarak kapasite diyagramında belirtilen maksimum yüksekliğe kadar kaldırılarak forkliftin denge durumu kontrol edilir. Kaldırma işlemi sırasında aşırı esneme, yaylanma vb. tehlikeli durumlarda kaldırma işlemi durdurulur.
Statik Test;
Kapasite diyagramına göre yüklü halde bekletilerek yük kaçakları kontrol edilir. Kaldırma pistonlarında ve tilt pistonlarında kaçakların bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Kaldırma pistonlarında 10 dakika içinde 10 cm’ye kadar tolerans tanınır.
Forklift Periyodik Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılır
Forklift standartlarında süre belirtilmemiş ise, yönetmelikte belirtilen sürelere bağlı kalınarak yılda en az bir kez periyodik kontrollerin yetkili (k belgeli) mühendisler tarafından yapılması ve raporlanması gerekmektedir.