trende

Az Tehlikeli İşyerinde İSG Hizmetleri Uygulama Rehberi

Az Tehlikeli İşyerinde İSG Hizmetleri Uygulama Rehberi

İSG ‘de Yeni bir dönem başladı. Uzun yıllardır ertelenen 6331 Sayılı İSG Kanunu Madde 38 ‘inde dahil olduğu bazı maddeler 09.01.2025 tarihinde TBMM de onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu güncel gelişmenin ardından az tehlikeli işyerlerinde İSG ‘ hizmetlerinin nasıl uygulanacağı merak konusu oldu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde 38 a 1 bendinde 12 yıldır muaf tutulan bir madde bulunuyordu. Bu madde nedeniyle ‘de 6331 Sayılı Kanun tüm maddelerinde yürürlülükte olmaması nedeniyle İSG Kanunun tam uygulanmadığı konuları ara ara gündeme geliyordu.

İSG KANUNU MADDE 38 NE DİYORDU?

İSG KANUNU MADDE 38 NE DİYORDU?

(1) Bu Kanunun; a) (Değişik: 12/7/2013-6495/56 md.) 6 ve 7 nci maddeleri;

1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 31/12/2024 tarihinde,


Yukarıda da gördüğümüz üzere geçtiğimiz yılların aksine bu kez meclise bir erteleme maddesi ile Milletvekilleri gelmediği için. 28. Dönem 3. Yasama Yılı 08 Ocak 2025 tarihli 45. Birleşim ‘de Mecliste bulunan vekillerin oylaması ile kabul edilerek yasalaştı.

Görüşülmekte olan 175 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin 27’nci maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

“Madde 27 – Bu Kanunun;

a) 10 uncu ve 17 nci maddeleri yayımını izleyen ayın başında,

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.”

Az tehlikeli işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından İşyeri hekimi ve İş Güvenliği uzmanı ataması gibi dışarıda bırakılan bazı maddelerde artık yürürlüğe girmiş oldu.

50’den az çalışanı olan Az Tehlikeli İşyeri

Az tehlikeli 50 ve altında çalışanı olan işyerlerinde Bakanlık ve İSGGM tarafından yapılan protokol ile Anadolu üniversitesi tarafından açılan işveren ve işveren vekili isg hizmetlerini işyerinde sunması amacıyla verilen eğitimlere katılıp sınavı başarıyla geçmek kaydıyla bu hizmeti sunabilir. İşveren ve İşveren Vekillerinin Az Tehlikeli işyerlerinde İSG Hizmetlerini sunması amacıyla sağlanan sertifikayı aldıysanız. Bakanlık ile iletişime geçerek, İSGKATİP sistemi üzerinden atama işlemleri hakkında bilgi alabilirsiniz. İşverenlerin aldığı bu sertifika ile işe giriş sağlık muayenelerinin yapılması hariç İSG hizmetlerini kendisi yürütebilir.

BİRDEN FAZLA İŞYERİ OLMASI DURUMUNDA!

İşveren kendisine kayıtlı birden fazla işyerinin bulunması durumunda bu işyerlerinden sadece birinde bu eğitim sertifikasını kullanabilir. Atama yapılamayan diğer sicilleri içinse yine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alınması gereklidir.

İşveren ve İşveren Vekillerinin 50 ve altı çalışanı olan Az Tehlikeli İşyerleri için İSG Eğitimi Sertifika programına katılmak için ANADOLU ÜNİVERSİTESİ duyuruları takip edilmelidir.


AŞAĞIDAKİ KONU İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Az Tehlikeli işyerlerinde İSG Hizmetlerinde Zorunlu Hizmetler Nelerdir, İSG Katip üzerinden yapılması gereken İSG Profesyöneli atamaları haricinde hangi hizmetleri takip etmeniz gerekli? İSG alanında profesyönel destek ihtiyaçlarınızda bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

Sayfayı Aç

Az Tehlikeli İşyerlerinde İSG Hizmetleri Nasıl Uygulanmalı?

01 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren ve 2012 yılından bu yana 5 kez ertelenen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yürürlüğü bekleyen kanun maddesi kalmamıştır. Bunun sonucunda az tehlikeli işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen işverenler konuyu araştırmaya bilen kişilerden sormaya başladı. Bu zorunluluk ile birlikte Az Tehlikeli işyerlerinde de İSGKATİP sistemi üzerinden İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi atanması zorunlu hale geldi. Bu tarihe kadar sadece 50 ve üzeri çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi atanması zorunlu iken, 01 Ocak tarihi itibarıyla çalışan sayısı 1 ve üstü olan tüm az tehlikeli işyerlerinde de bu konu geçerli hale geldi.

Az tehlikeli işyerlerinde isg hizmeti çalışan sayısına göre uygulama şekilleri değişiklik gösteriyor. Özellikle 10’dan az çalışanı veya 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerini içinde barındıran Kanun değişikliği 28. Dönem 3. Yasama Yılı 45. Birleşim olan 08 Ocak 2025’te TBMM’de milletvekillerinin kabul oyları ile yürürlüğe girdi.

10’dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde isg

İşverenlerin İş Güvenliği hizmetini sunması bakımından 10’dan az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri ile 50 den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri arasında bir fark bulunmamaktadır. Burada da iş sağlığını ilgilendiren konular hariç yine iş güvenliği faaliyetlerini işveren veya işveren vekilleri ilgili sertifikaları alarak sunabilirler. 10 ‘dan az çalışanı bulunan işletmelerde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu vb. kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından İSG Hizmeti alması gündeme gelmiştir. Bahse konu olan bu bilgiler 08 01 2025 tarihli TBMM ‘de Onaylanan Kanun değişiklikleri bahis alınarak belirtilmektedir. İlgili düzenlemeyi iptal eden herhangi bir yayım olmamasına karşılık Resmigazete de onayına dair bir düzenlemede yayınlanmadığı için, İSG Hizmetleri sözleşmeleriniz içinde resmi gazetede yayınlanması durumu beklenmesi sağlıklı olacaktır. Burada bahsedilen konularla uğraşmak istemezseniz, yine İSG Hizmetlerini OSGB Firmaları aracılığıyla yada Bireysel iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alarakta kanuni yükümlülüklerinizi giderebilirsiniz.


İSG Hizmetlerinde Profesyönel destek için aşağıdaki bağlantıları kullanarak bize

HALİM ASA İSG Danışmanlığı 2013 yılından bu yana İş Sağlığı ve Güvenliği alanında taleplerinize yönelik profesyönel hizmetler sunmaktadır.

0551 254 56 38

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Halim ASA İSG Danışmanlığı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?